Brněnské teplárny zdražují na dvojnásobek. Bez vládní pomoci byste platili ještě více, vzkázal z ČT Síkela

14.10.2022 22:16

Města skokově zdražují domácnostem topení. Brněnské teplárny zvedly cenu na dvojnásobek. Informoval o tom mimo jiné server Novinky.cz. Ke zdražení tepla se následně vyjádřil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela v pořadu ČT1 Události.

Brněnské teplárny zdražují na dvojnásobek. Bez vládní pomoci byste platili ještě více, vzkázal z ČT Síkela
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Další teplárny v Česku ohlašují zdražování. Zhruba na dvojnásobek zvednou od listopadu ceny v Brně, píše server Novinky.cz. A to i po započítání vládního cenového stropu. V Břeclavi už dřív oznámili dokonce pětinásobné zdražení. Hlavním důvodem je vysoká cena plynu, na kterém je řada tepláren závislá. Další dodavatelé se podle profesního sdružení přidají v následujících týdnech. 

Bez vládního stanovení maximálních cen elektřiny a plynu by dálkové vytápění stálo mnohonásobně víc. Podle opozice ale kabinet takzvané zastropování nastavil špatně. 

Zatím lidé v průměru pocítili pětinové zdražení tepla. Vyplývá to z nejnovějších dat statistiků o inflaci. Mezi zdroji je ale výrazný rozdíl. Cena plynu pro spotřebitele za rok poskočila o 86 procent, tuhá paliva o 56 a elektřina o 38 procent. Na vytápění bytů a domů v tuzemsku se právě plyn přímo podílí více než ze třetiny. Přes 40 procent rodin zásobují teplárny, čtvrtina topí dřevem a elektřinou potom desetina. Obecně platí, že skoro polovinu veškerého spotřebovaného plynu používají k výrobě tepla firmy. Informovala o tom ve svém hlavním zpravodajském pořadu Události ČT1. 

Hostem pořadu byl pak také ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Nejprve se vyjádřil ke dvojnásobnému zdražení tepla v Brně. Nenahrává to opozici? „Opozice říká pořád to stejné. Pozdě, málo, špatně. Naše vláda dělá maximum pro to, aby ochránila domácnosti, firmy před tou energetickou krizí a před těmi vysokými cenami energií. A právě to zavedení cenového stropu pro domácnosti a malé a střední firmy jak u plynu, tak u elektřiny je toho důkazem. A my jsme s brněnskými teplárnami tento týden jednali a ony vlastně řekly, že pokud bychom nezavedli tato opatření, tak by byly nuceny ty ceny za teplo zvednout ještě více – a já jsem rád, že jsme mohli pomoci vlastně i touto cestou, že to zvýšení není tak dramatické,“ poznamenal Síkela. 

A jak může pomoci společný unijní nákup plynu, o kterém v týdnu Síkela jednal s evropskými kolegy? „Společný unijní nákup plynu má vést k tomu, aby jednotlivé státy vzájemně různými nabídkami netlačily tu cenu nahoru, a zároveň využití vlastně té ohromné kupní síly toho společného pořizování má vést k tomu, aby ty ceny klesly. A všechna ta opatření, která na unijní úrovni děláme, a celá řada ještě přijde, vlastně vedou k tomu, že ty trhy se relativně uklidnily a dneska cena plynu zase klesla, prolomila hranici 150 eur a je vlastně na nejnižší úrovni od června tohoto roku,“ dodal Síkela. 

Síkelův resort připravuje plán energetických úspor v časech velké spotřeby. Co by měl upravit? „Ty povinné energetické úspory v čase velké spotřeby mají právě vést k tomu, aby nedocházelo k dalšímu tlaku na spotřebu plynu, respektive na výrobu elektřiny z plynu, v těch špičkových hodinách, to znamená jde o to, abychom rozložili tu spotřebu plynu, respektive elektřiny, i na ty méně frekventované hodiny, což by mělo v konečném důsledku vést nejen k úsporám, ale i k poklesu cen energií,“ zakončil Síkela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ukrajina nás podvedla.” Plno sprostých slov z Británie. Vysoká místa

21:55 „Ukrajina nás podvedla.” Plno sprostých slov z Británie. Vysoká místa

„Co jsme od února 2022 naučili Putina? Jen to, že jsme banda totálně zas *aných vtipálků a klaunů,“ …