Letošní pečení vánočního cukroví je opětovně dražší než v loňském roce. Přestože totiž v průběhu roku ceny potravin klesaly, a zdálo se tak, že aspoň jídlo bude o letošních Vánocích levnější než vloni, v posledních měsících se tento pokles zastavil a mnohé potraviny začaly opět výrazně zdražovat. A to navíc zejména ty, bez kterých je vánoční pečení téměř nemožné.
Potraviny začaly opětovně více zdražovat již během minulého měsíce. V listopadu se oproti říjnu zvýšily zejména ceny vajec o 23,3 %, masa o 0,4 % a sýrů a tvarohů o 1,3 % a růst cen zrychlil také v rámci srovnání s loňským rokem. Český statistický úřad (ČSÚ) poukázal na zrychlení meziročního cenového růstu zejména u mléka, sýrů a vajec, přičemž právě tato skupina potravin přešla z říjnového poklesu cen o 0,1 % v listopadu v růst o 4,3 %, z čehož ceny vajec přešly v meziroční růst o 31,7 %.
Vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá uvedla, že přestože v listopadu ceny oproti loňskému roku vzrostly stejně jako v říjnu o 2,8 %, vývoj cen v jednotlivých oddílech spotřebního koše byl odlišný. „Jediným oddílem, kde ceny meziročně klesly, byl oddíl odívání a obuv, a to o necelé 1 %,“ podotkla.
A situace se nelepší ani v první půlce prosince. Předběžné měsíční terénní šetření ČSÚ v českých obchodech totiž ukázalo, že ceny opět rostou a pečení letos oproti loňsku levnější nebude ani zdaleka.
Při porovnání průměrných spotřebitelských cen základních potravin z půlky letošního prosince s tím loňským je totiž patrné, že ty nejdůležitější položky na výrobu cukroví zdražily výrazně. Spotřebitelé si sice oproti loňsku u polotučného mléka připlatí jen několik desítek haléřů, jelikož jeho litr zdražil z průměrných 25,06 Kč na 25,79 Kč, avšak u vajec a másla je nárůst cen mnohem citelnější.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Radek Kotas