Budete platit víc. Všichni, za jídlo nebo dům. STANař má jasno

24.03.2023 22:22 | Zprávy

Abychom si udrželi náš „sociální stát“, tak si budeme muset „všichni trošku utáhnout opasky“, prohlásil v podcastu „Ptám se já“ předseda sněmovního rozpočtového výboru Josef Bernard (za STAN) a začal jmenovat, co je dle koaličních starostů nyní třeba udělat k zachování „sociálního smíru“. Zvýšit daně z příjmu fyzických osob, zvýšit daň z nemovitostí, spotřební daně či zvýšit základní sazbu DPH na 22% a zavést progresivní zdanění, padlo. „Nikomu se to nevyhne,“ ujistil politik.

Budete platit víc. Všichni, za jídlo nebo dům. STANař má jasno
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Josef Bernard (PirSTAN)

Státní rozpočet drtí v posledních letech stamiliardové schodky a stát plánuje letos hospodařit se schodkem 295 miliard korun, což je však například podle předsedy Národní rozpočtové rady Mojmíra Hampla částka, která také nemusí stačit a může být i o 50 miliard vyšší.

Rozpočet měl přitom již vloni schodek 360,4 miliardy korun a státní dluh vzrostl na 2,895 bilionu. Proti roku přitom 2021 v roce minulém vzrostly příjmy rozpočtu o 9,2 procenta na 1,624 bilionu korun. Za jejich růstem byl zejména vyšší výběr DPH a daně z příjmu právnických osob. Výdaje se meziročně zvýšily o 4,1 procenta na 1,984 bilionu korun.

Představu o tom, jak zkrotit obří schodky státního rozpočtu, mají již mít koaliční Starostové. Recept na řešení současného deficitního rozpočtu pak podle vládního hnutí STAN nepanuje jen na jeho rostoucí výdajové stránce, ale především na té příjmové, a bude ji prý třeba nafouknout o miliardy z daní vybraných od občanů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

50 miliard zatím stojí celkem to ukrajinské dobrodružství, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVladimír Kozák , 25.03.2023 11:37:38
A my se máme uskrovnit a jíst kořínky? Šmejdovi ze STANu se to samozřejmě vyhne, protože si odhlasovali zvýšení platu a mají poslaneckou kantýnu.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Masakr v Británii. Levičák Starmer je blízko k rekordnímu triumfu

0:01 Masakr v Británii. Levičák Starmer je blízko k rekordnímu triumfu

Britové si zvolili novou sněmovnu. K moci se podle předběžných odhadů po 14 letech podle očekávání v…