CNN: Ukrajinci ještě neukázali vše. Hodně mužů zatím chodí po restauracích

15.08.2022 9:05

Nic Robertson, analytik americké zpravodajské stanice CNN tři týdny cestoval po Ukrajině a udělal si plastický obrázek o válečném poli i o zázemí, kterým disponují ukrajinští obránci. Do Ruska poslal vzkaz. Robertsonovi se zdá, že Ukrajinci ani 6 měsíců od začátku války ještě plně neukázali, co v nich je. Ještě pořád mají k dispozici hodně mužů, kteří chodí do restaurací a sekají své trávníky u domů. Ale bude-li třeba, vyrazí na frontu. Předestřel také pro mnohé překvapivé informace z okolí ukrajinského Chersonu.

CNN: Ukrajinci ještě neukázali vše. Hodně mužů zatím chodí po restauracích
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americká tažená houfnice M777

Analytik americké zpravodajské stanice CNN Nic Robertson vyrazil na Ukrajinu a tři týdny cestoval na hraně frontové linie, na které se Ukrajina brání ruské agresi. Rozpoutat válku na Ukrajině nařídil ruský prezident Vladimir Putin 24. února 2022 a podle Robertsona se ani po půlroce bojů charakter války nijak zásadně nezměnil. Podle Robertsona se některé úseky dlouhé fronty mění v zákopové území známé z první světové války.

„Ukrajině se dá říci mnoho věcí. Ale při nedávné cestě po Ukrajině mě zaujalo jedno - jak je tato země rozlehlá. Tři týdny jízdy z jihu na východ této rozlehlé země přes frontové vesnice, města, kolem zákopů a podél živých plotů, které jsou strategickým ekvivalentem vyvýšenin, jsou poučením, které by se mohlo hodit ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Po téměř šesti měsících katastrofální válka, kterou zahájil, stagnuje. Objevují se scény připomínající zákopovou válku z první světové války a s ní spojené postupné zisky a smrt," napsal analytik.

Přibližně 30 kilometrů za frontou už lidé sekají u svých domů trávníky a pokud to jen trochu jde, snaží se žít normálně. A v Kyjevě, který leží stovky kilometrů od fronty, nabízí otevřené luxusní restaurace. Podle Robertsona má Ukrajina k dispozici široké zázemí, s jehož pomocí může ruské agresi odolávat dlouho.

„Snad nejvíce zarážející je počet mužů ve vojenském věku po celé zemi, kteří se zatím nezapojili do boje. Ukrajina je ve válce, ale zdá se, že ještě ne celá. Pouze část potenciální ukrajinské bojové síly je v bunkrech zakopaných ve stromořadích s výhledem na ruské síly. Ševci, spisovatelé, umělci, učitelé, podnikatelé, novináři, dokonce i bývalý ředitel franšízy McDonalds brzdí Putinův nápor, ale až to bude vláda potřebovat, je tu ještě mnoho dalších, kteří mohou být povoláni. Velkým poznatkem je, že toto není válka, která rychle skončí, zatím ani není jasné, zda skutečný rozhodující boj začal,“ poznamenal Robertson.

Po třech týdnech putování po frontě Robertson zjistil, že Ukrajina je země rozlehlých polí a vojáci obou stran schovávají svou techniku mezi stromy, která pole obklopují. To potom v praxi znamená, že ruští a ukrajinští vojáci jsou od sebe často velmi daleko, protože nikomu se nechce vystavovat techniku v otevřené zemědělské krajině. To podle Robertsona také znamená, že není příliš pravděpodobné, že se situace na frontě v dohledné době nějak zásadně změní. Žádná ze stran nebude chtít svou techniku vystavit útoku nepřátelských letadel či dronů.

Pokud jde o často zmiňovaný Cherson, kde Ukrajinci možná chystají protiofenzivu, Robertson oznámil, že u tohoto města nezaznamenal nějaké hromadění ukrajinských sil.

„Skutečnost na místě je však taková, že jsme neviděli žádné hromadění ukrajinských sil. Ve skutečnosti tomu bylo právě naopak: obrovské prostory v blízkosti fronty byly bez vojáků. Neskrývali se ani na stromech; silnice se zdály být prakticky nedotčené těžkými pásovými bojovými vozidly nebo tanky, na cestách nebylo žádné prozrazující bláto ani žádné známky toho, že by se vojáci přesouvali ve větším počtu. Rusko se do této války prolhalo, lhalo světu, že do ní nevtrhne, a lhalo samo sobě, že ho čeká snadné vítězství. Nyní se může stát také obětí pečlivě utajované lži nebo informační operace rozsévající falešné informace o ukrajinských záměrech. Zpráva o jižní ofenzívě Ukrajiny možná není nic jiného než trik, který přiměl Rusko přesunout síly z východu na jih," upozornil analytik.

Lidé by podle něj měli mít na paměti, že navzdory přísunu západních zbraní na ukrajinskou frontu Rusové stále ukrajinské síly převyšují přibližně v poměru pět ku jedné. A pokud chce ukrajinská armáda vyhnat ruské okupanty skutečně ze všech obsazených území, bude muset postupovat profesionálněji. V tuto chvíli to totiž vypadá tak, že majitel dronu může náhodně narazit na ruský cíl a zavolá to svému kamarádovi od dělostřelců, který na základě hovoru z nešifrovaného telefonu zamíří např. svou houfnici a vypálí. Tento postup dokládá, jak moc jsou Ukrajinci odhodláni bránit svoji zemi, ale podle Robetsona to také ukazuje, jak neprofesionální v některých místech ukrajinská armáda je.

Vojáci na frontě prý často vyztužují své zákopy za pomocí trosek z okolních domů a vaří si jídlo na otevřeném ohni, protože široko daleko nemají k dispozici ani elektrický proud, ani plyn. Podle analytika se proto nabízí otázka, jak situaci na frontě ovlivní zima, která se dříve či později přihlásí o slovo.

Robertson upozornil, že Ukrajinci se musí potýkat ještě s jedním problémem. Rusové prý stále častěji využívají v bojích zakázanou munici a to i při útocích na civilisty, takže ukrajinské nemocnice se plní stále novými zraněnými lidmi.

„Místní nemocnice vyklízejí oddělení připravená ošetřit další oběti. Rusko stále častěji útočí na civilisty nelegálními kazetovými bombami, čímž výrazně zvyšuje počet obětí a šíří teror. Jedna z obětí nám sdělila, že seděla s přáteli před svým domem, když na ni dopadla kazetová bomba, která tři z nich zranila, zlomila mu nohu, poškodila ruku a posypala tělo drobnými kovovými úlomky,“ napsal analytik CNN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…