„Zemědělství je ve velice svízelné situaci. Protože česká vládní garnitura zkouší, co vydržíme. Zkouší, co s námi udělají restrikce, které tady jsou,“ uvedl hned na začátek setkání Klubu 2019 v Trhovém Štěpánově jeden z nejvýznamnějších českých potravinářů a exprezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek. A hned se dostal k tolik diskutovanému Green Dealu.
Green Deal, úhor? Všechno odkýváme a ještě si přidáme
„Francouzský prezident Macron v podstatě zrušil úhory (povinně neobdělaná půda) a najednou je to zpátky. Evropská unie schválí čtyři procenta úhoru, my schválíme pět. Protože my se musíme něčemu zřejmě zavděčit,“ krčil rameny nechápavě Jandejsek.
„Lidé, kteří mluví o Green Dealu a říkají něco o úhoru, tak nevědí, o co jde. Když se vrátíme do 14. nebo 15. století, tak si pojďme říci, jak se tehdy úhor uplatňoval. Pásl se na něm dobytek. Tudíž se hnojil. Protože tehdy žádná průmyslová hnojiva nebyla. Díky dobytku se tam dostávala organická hmota, pak se to zoralo a měli úrodnou půdu,“ popisoval, jak se k úhoru stavěli naši předci, a vrátil se k současnosti.
„U nás úhor znamená, že tam necháme růst binec. Šťovíky, bodláky a všechen tento brajgl, který nám škodí. Protože řada plevelů působí negativně na organismus lidí. Takže tyto nesmysly bychom měli všichni odmítat. My jsme ale v situaci, kdy nejen všechno odkýváme, ale ještě si přidáme. Proto tady také apelujeme na Agrární komoru, jak by měla a jak by neměla fungovat,“ vysvětloval Jandejsek.
A přidal varování. „Pokud Green Deal nebude z 80 % zlikvidován a změněn, tak nás to bude stát opravdu hodně. Nebudeme mít své potraviny a budeme je vozit z celého světa. A možná, že za čas nebude dost ani z těch dovozů. To nám ukáže budoucnost,“ podotkl Jandejsek.
Soběstačnost 32 až 35 procent u vepřového, vajíčka 55
Dostal se i k tomu, jak jsme na tom s potravinovou soběstačností v současné době. „Jsme soběstační v hovězím mase. Protože dříve jsme ho jedli 23,5 kg, dneska ani ne 7 kg na osobu na rok,“ vysvětlil. „Jinak skotu tady máme 28 % oproti roku 1990. Pak jsme hodně blízko v soběstačnosti v mléce, někde na 90 %. Mluví se o tom, že jsme na 130 procentech. Ale musíme odečíst to, co dovážíme, abychom si řekli, jaká je spotřeba a jaká je produkce.“
U dalších potravin podle něj situace rozhodně tak radostná není. „Například ohledně vepřového masa jsme na soběstačnosti 32 až 35 %. V drůbežím je to 57 %, ve vajíčkách 55 %,“ uvedl konkrétní čísla. „Pokud by tady vládla normální vláda, v odpovídajících funkcích by byli lidé odborně zdatní, tak jsme během deseti let plně soběstační ve vepřovém mase. V drůbežím dokonce za pět let. Proč? Protože vyvážíme téměř 50% suroviny, tedy obilí. Produkce obilovin včetně kukuřice se pohybuje kolem osmi milionů tun. A spotřebováváme? Milion 200 až milion 300 tisíc do mouky a těstovin, a zhruba kolem 2 až 2,4 milionu tun do krmiv,“ sdělil.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: David Hora