Černochová navrhuje: Vojenská policie vám může do domu. Ale mučení má zakázáno

16.08.2024 4:46 | Monitoring

Vojenská policie by měla mít nové, podstatně širší kompetence. Možnost „rozletu“ této vojenské složky do civilního spektra života českých občanů prosazuje ministryně obrany Jana Černochová. Vojenští policisté se nově budou moci vlomit do soukromí českých občanů nebo zakazovat focení určitých objektů. Ministerstvo argumentuje, že je to prý běžné v zemích Blízkého východu.

Černochová navrhuje: Vojenská policie vám může do domu. Ale mučení má zakázáno
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Podle novely by policisté v zelené uniformě měli mít možnost vstoupit do soukromí civilních osob, zadržet řidičský průkaz a řadu dalšího. Dosud těchto kompetence byly výlučně v gesci Policie ČR.

Příslušná novela zákona byla už před nedávným časem námětem veřejných diskusí po informacích z médií, že se připravuje zákaz fotografování vojenských objektů. Nad dodržováním tohoto zákazu by měli bdít právě i vojenští policisté a za jeho porušení bude hrozit pokuta až do výše 100 tisíc korun.

Důvodem zákazu je prý zhoršená bezpečnostní situace. V době, kdy byl záměr se zákazem focení vojenských objektů a zařízení zveřejněn, vyvolal značný posměch u části populace. 

Na sociálních sítích se šířily záběry například z filmu Černí baroni, kdy je vojín Kefalín po focení kasáren nařčen z toho, zda není imperialistický špion. Lidé rovněž připomínali dřívější zákaz fotit nádraží. Připomínalo se rovněž, že v době četných satelitů a možností prohlédnout si vše online je takový zákaz nesmyslný.

V chystané novele nejde v případě rozšíření kompetencí příslušníků Vojenské policie zdaleka pouze o vymáhání zákazu focení vojenských objektů.

Kritici hovoří především o prolomení dosavadního tabu, kdy by Vojenská policie mohla mít pravomoc narušit soukromí českých občanů v jejich domovech nebo firmách, pokud to podle jejího vyhodnocení bude nezbytné pro ochranu života nebo zdraví osob. Kritici na sociálních sítích namítají, že je sporné, jak toto údajné ohrožení Vojenská policie vyhodnotí a zda to nemůže být zneužíváno.

Podle důvodové zprávy, kterou resort obrany předložil k novele zákona, byla absence možnost vstupu do obydlí občanů ČR překážkou k výkonu zásadních činností Vojenské policie. 

„Absence zákonné úpravy této oblasti je dlouhodobě pociťována jako překážka pro výkon nezbytných, zásadních a logicky předpokládaných činností Vojenské policie zejména v případě, že je takový úkon nezbytný pro ochranu života nebo zdraví osob,“ uvádí doslova důvodová zpráva.

Zajímavé je, že v části hovořící o možnostech prolomení soukromí důvodová zpráva uvádí, že v novele je stanoven zákaz mučení.

„Explicitně je pak vyjádřen např. zákaz mučení v § 25a návrhu zákona, dále v dosavadním § 29 je stanoven okruh osob a situací, ve kterých lze osobu zajistit, a podle doplňovaného § 33a je právo na respektování rodinného a soukromého života omezeno pouze oprávněním nutného vstupu do obydlí bez souhlasu vlastníka,“ stojí ve vládním dokumentu.

V rámci pasáže popisující navrhovaný zákaz focení vybraných vojenských objektů ministerstvo obrany argumentuje pozoruhodně. Jednak tvrdí, že zákaz fotografování je běžně v platnosti v zemích Blízkého východu, ale též v zemích, které budují demokracii.

„Zakázat fotografování konkrétních objektů s ohledem na zajišťování ochrany utajovaných nebo citlivých informací, ochrany objektů důležitých pro obranu státu a dalších objektů určených z důvodu zajišťování bezpečnosti osob a majetku, se jeví jako potřebné, a to v obdobném duchu, jakým je tento zákaz uplatňován v mnoha dalších demokraticky vyspělých či demokracii (její prvky) budujících zemích. Například v zemích Blízkého východu je obecně zakázáno fotografovat důležité objekty, prostory a stavby strategického významu, jako např. vládní, policejní a vojenské objekty, nádraží, letiště, přístavy s kotvícími vojenskými plavidly apod.,“ argumentuje resort Jany Černochové v nově předkládané novele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Hana Naiclerová, MBA byl položen dotaz

Korupce

Co jste jako poslankyně udělala proto, abyste zamezila korupci? Podle mě není voleb, kde by politici omezení korupce neslibovali a výsledek? Ke korupci dochází pořád, a to ve velkém.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kryl a Gott to předpovídali, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekarelhrabě , 16.08.2024 11:48:25
Havel s ODS .ODA atd. nás přivedou na mizinu a ještě budeme rádi vzpomínat na nájmy za 3 pokojový byt 250 Kč ! Byt za 50 tisíc, vodu a plyn za 1 kačku ,elektřina za 20 haléřů ! Mohli jsme být na plese do 8 do rána ,zahrát si karty v restauraci u piva si zakouřit a dát si pivo desítku k obědu k vepřo knedlo selo bylo 0,3 promile ! A salámy byli salámy, chleba byl chleba a rohlíky ! Nic méně v Polsku je chléb lepši a nešizený a levnější stejně jak maso a salámy atd. Že je levnější máslo a káva ?Voličům pětikoalice to je jedno ti jsou bohatí berou si jedno auto za druhým by nemuseli platit daně jak pracující tak až jsi to užiji !Já na komedianty co je volili nikdy nepůjdu !A to by měli udělat všichni co je nevolili !

|  21 |  0

Další články z rubriky

„Mysleme ve velkém jako Baťa. Pojďme riskovat.“ V ODS klíčí spolek pro změnu Česka

20:00 „Mysleme ve velkém jako Baťa. Pojďme riskovat.“ V ODS klíčí spolek pro změnu Česka

Jak vybudovat moderní stát pro 21. století? „Musíme podpořit startupy, globální ambice našich firem …