„Maso ohrožuje planetu. Přispívá ke globálnímu oteplování a vyčerpává zdroje pitné vody. Pro některé lidi se stalo veřejným nepřítelem číslo jedna.“ Takto zostra začíná francouzský dokument, který v neděli večer vysílala ČT2. Nese název 2050: Půjde to i bez masa?
Hned na úvod je divákovi vysvětleno, že tváří v tvář globální změně prosazují někteří vědci základní změny v našem stravování. „Varují, že v opačném případě na planetě zavládne chaos,“ dodává dramatický hlas.
Varování před zvýšením teploty o tři, pět nebo i sedm stupňů je doprovázeno dramatickou hudbou a záběry hořících lesů. „Pokud chceme zpomalit globální oteplování, musíme konzumovat méně živočišných produktů,“ zazní jako shrnutí.
V sázce je prý přežití lidského rodu.
Otázka podle dokumentu tedy zní: Čím bychom mohli nahradit maso a přitom zajistit tělu dostatek bílkovin a dalších živin, nezbytných pro naše přežití?
„Steaky budoucnosti“ jsou prý už vyvíjeny nejmodernějšími technologiemi.
Filmaři chtějí zkoumat, zda náš budoucí svět bude bez masa. Trochu tento výzkum ale limituje, že obrážejí pouze farmy a výzkumy ve Francii, Izraeli a Kanadě, které pracují na tom, aby bez masa skutečně byl.
„Dnes se oponentnímu názoru nedává prostor vůbec a společnost má pocit, že oponentní názor neexistuje nebo je jen velmi marginální,“ poznamenává k tomu pro ParlamentníListy.cz Natálie Vachatová ze Společnosti pro obranu svobody projevu.
Tři sta gramů masa na týden
Jeden živočišný druh, člověk, ovládl svět a způsobuje dramatické narušení jeho křehké rovnováhy. Jeho vina je vysvětlena přílišným množením ilustrovaným exponenciální křivkou populace. Z planety si proto udělal „továrnu na uspokojování potřeb“.
„Hlavní příčinou není nic jiného, než známé skleníkové plyny, produkované lidskou činností, které vedou ke globálnímu oteplování, o jehož důsledcích pravidelně informují média“.
A scénáře klimatologů jsou prý čím dál děsivější.
„Před patnácti lety jsem říkal, že klimatické změny jsou velmi vážné, ale neznamenají konec světa. Teď už si tím tak jistý nejsem,“ hovoří výzkumný pracovník Valentin Bellassen, francouzský ekolog, bádající o ekonomických a environmentálních dopadech jídla.
„Oxid uhličitý, nechvalně známý CO2,“ představuje francouzský dokument hlavního strašáka živočišné produkce. Představen je ale i viník jménem metan, vznikající při trávících procesech skotu.
80 miliard suchozemských zvířat má být ročně zabito na maso, a tento „průmysl“ se má podílet na znečištění planety stejně jako veškerá doprava.
„Metan přispívá ke globálnímu oteplování mnohem více, než oxid uhličitý,“ rozpovídá se mluvčí francouzských Greenpeace. „Pokud nesnížíme spotřebu, čeká nás katastrofa,“ přidá se paní Brigitte Gothiére. Ta se aktivismu proti konzumaci masa věnuje již třicet let.
Po tomto úvodu nám filmaři představí dvě možnosti, prezentované jako jediné: Snížit spotřebu masa, anebo jej vyřadit z našeho jídelníčku úplně.
„Bude to vyžadovat radikální změnu, snížit konzumaci masa na maximálně šestnáct kilogramů na osobu za rok,“ vzkazuje mluvčí Greenpeace. Její výpočet pokračuje gramáží 300 gramů za týden, což obnáší jedno, maximálně dvě masitá jídla.
„To samé platí pro mléčné výrobky. Měli bychom si vystačit asi s půl litrem mléka na osobu týdně,“ pokračuje.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Jakub Vosáhlo
FactChecking BETA
Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.