Česko má opět nejhorší čísla nákazy. Horší než USA, skoro dvakrát více než Slovensko

04.01.2021 22:46 | Zprávy

Česká republika opět vévodí žebříčku nejhorších epidemických čísel. Sedmidenní průměr nakažených v přepočtu na milion obyvatel ukázal v desetimilionovém Česku od 28. prosince do 3. ledna 932 infikovaných. Ve Spojených státech to bylo 644 a na Slovensku 521. Data vycházejí ze statistik Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) a grafů serveru Our World in Data, píše iDNES.cz.

Česko má opět nejhorší čísla nákazy. Horší než USA, skoro dvakrát více než Slovensko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slečna s rouškou, ilustrační foto

Dalšími státy s nejvyšším klouzavým průměrem přírůstků na druhém místě skončila Litva s 841 nakaženými na milion obyvatel. Po ní následuje San Marino, které lze z celosvětové statistiky vyřadit, protože má jen 33 tisíc obyvatel.

Třetí příčku obsadila Velká Británie se 773 nakaženými na milion obyvatel, Lichtenštejnsko se 764, Panama se 740 a Slovinsko se 706.

O poznání lépe jsou na tom sousední země. V Polsku klouzavý průměr týdenních případů na milion obyvatel činí 229, v Rakousku 220 a v Německu 230.

Česko se na špici nelichotivé statistiky nedostalo poprvé. Na začátku října se v počtu odhalených případů nákazy na počet obyvatel umístilo jako třetí. Na čtvrté místo v počtu úmrtí na 100 tisíc obyvatel se Česko dostalo v polovině téhož měsíce.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ševčík u hromady dřeva a české vlajky odhalil Fialův rozpočet

13:50 Ševčík u hromady dřeva a české vlajky odhalil Fialův rozpočet

Docent Miroslav Ševčík promluvil pro server ParlamentníListy.cz. Promluvil ze Zlatých hor na severu …