Česko už plánuje svůj podíl na rekonstrukci Ukrajiny. Připravuje na to úřad

19.09.2022 22:04

Energetická krize není jediným důsledkem ruské agrese na Ukrajině. V souvislosti s obratem ve válce je stále více aktuální také poválečná rekonstrukce měst a území, která se ocitla pod palbou či přímo okupací Ruska, na níž se bude podílet i Česká republika.

Česko už plánuje svůj podíl na rekonstrukci Ukrajiny. Připravuje na to úřad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rakety a střely vypálené ruskou armádou na ukrajinská města

Zakázky na rekonstrukci Ukrajiny se mají týkat i českých firem. Češi při poválečné obnově by měli mít „na starost“ Dněpropetrovskou oblast. Ministerstvo zahraničí chce proto v milionovém průmyslovém Dnipru otevřít nový zastupitelský úřad. Česko má v současnosti velvyslanectví v Kyjevě a generální konzulát na západě země ve Lvově. „V souvislosti s poválečnou rekonstrukcí Ukrajiny má Ministerstvo zahraničních věcí zájem o rozšíření diplomatické přítomnosti v této zemi,“ potvrdil Seznam Zprávám ministr zahraničí Jan Lipavský.

Ministr zahraničí také uvedl, že úřadování českých diplomatů v pronajaté budově nevyhovuje blízkým vztahům obou zemí. „Česko si identifikovalo Dněpropetrovskou oblast, která je druhou největší a nejlidnatější z ukrajinských samosprávných oblastí a má významný ekonomický potenciál a tradiční vztahy s ČR, jako oblast, v níž má smysl se aktivně angažovat. Zájem o účast na poválečné rekonstrukci a o uvedené teritorium má i český podnikatelský sektor. Návrhy formy a dalších parametrů diplomatického zastoupení na východě Ukrajiny se v současnosti připravují,“ upřesnil Lipavský.

„Bavíme se o tom. Otevřít generální konzulát v Dnipru dává smysl jak kvůli poválečné rekonstrukci země, tak i s ohledem na to, že v oblasti už před válkou působila řada českých firem,“ řekl Seznam Zprávám Tomáš Prouza, poradce ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) s tím, že jednou z klíčových oblastí, na kterou se česká rekonstrukční účast zaměří, je energetika. Zhruba sto kilometrů od Dnipra stojí Záporožská jaderná elektrárna, kterou Rusové okupují.

Dalšími klíčovými oblastmi by pak byla oprava škol, dopravní infrastruktura, zdravotnictví a likvidace ekologických škod. Obnova Ukrajiny by se měla nést v duchu evropského hesla „Build Back Better“, tedy nejde jen o obnovu zničeného do původního stavu, ale i o modernizaci celých odvětví.

Česko nyní Ukrajinu podporuje zejména dodávkami vojenského materiálu a také politicky – Česko coby předsednická země Evropské unie moderuje debaty o pomoci Ukrajině, dopadech války zejména v energetice a možnostech řešení konfliktu i na evropské úrovni.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …