Český sklář: Bez plynu vypneme pece. A co potom? Temná budoucnost

29.04.2022 13:37 | Zprávy

Šéf Sklárny Janštejn Jan Rabell prozradil, jak moc s jeho českým sklářským byznysem zamával ruský vpád na Ukrajinu. Zdůraznil, že jeho sklárna má obrovskou spotřebu plynu a ruský plyn nemá čím nahradit.

Český sklář: Bez plynu vypneme pece. A co potom? Temná budoucnost
Foto: jizerske-hory.cz
Popisek: Muzeum skla a bižuterie Jablonec nad Nisou

Ředitel Sklárny Janštejn Jan Rabell v rozhovoru pro Reflex.cz prohlásil, že sklárna musela výrazně změnit ceny. Kvůli nebývalému růstu cen energií od listopadu loňského roku. „Proto jsme museli zdražovat zhruba o 100 procent. Nejhůř to odnesli naši nejstarší partneři. Tam byl někdy nárůst čtyř až pětinásobný."

Ještě v loňském roce se prý dala nakoupit megawatthodina za 18 euro. Ale od podzimu to rostlo k 80 eurům.

Asi pětina zákazníků sklárny přestala její výrobky odebírat úplně, asi 70 procent přestal odebírat alespoň část produktů a asi 10 procent zákazníků se s nárůstem cen smířilo. Ale mezitím přišli nějací noví zákazníci ze Skandinávie, kteří nárůst cen akceptovali, protože všem je jasné, že situace hned tak lepší nebude.

A co kdyby Rusko úplně zastavilo dodávky plynu?

„My jsme v současnosti na plynu úplně závislí. Alternativa v současné chvíli neexistuje. Když nebude plyn, tak se budou muset vypnout pece a řešit, co bude dál,“ poznamenal Rabell s tím, že ani výrazně snížené dodávky plynu nebudou pro jeho podnik řešením, protože tyto snížené dodávky by sice umožnily nechat pece hořet v provozu, ale jen v omezeném režimu, ve kterém nebude možné tavit sklovinu. „My máme v průměru spotřebu 5500 kubíků plynu denně,“ podotkl.

Sklárnu provozuje od roku 1997 a za těch 25 let prošel řadou situací, různě obtížných. Jeho skláři se prý museli naučit nové techniky, museli se naučit pracovat i se skleněným odpadem a tak dále.

Práci sklárny prý ovlivnil i covid, ale úplný výpadek prý sklárna měla jen asi 9 dní.  

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radovan Vích byl položen dotaz

Podáte ústavní stížnost?

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Vich-SPD-Dalsi-protiustavni-navrh-okradeni-duchodcu-v-penzijnim-sporeni-757424 A co byste mi doporučil, má vůbec smysl si spořit v rámci důchodového spoření? Nehrozí, že o úspory stejně pak přijdu, protože kdo ví, jak se ke spoření dál bude s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Rusové Ukrajince ubíjejí.“ Profesor Mearsheimer vyvracel „bludy“ z USA

11:33 „Rusové Ukrajince ubíjejí.“ Profesor Mearsheimer vyvracel „bludy“ z USA

Profesor Mearsheimer, který se proslavil svým splněným proroctvím o válce na Ukrajině, byl nedávno h…