Chovatel nechal koně vodě, zachraňovali je dobrovolníci

16.09.2024 22:50 | Monitoring

Nemalé emoce v těchto dnech vyvolává chování majitele zvířat z Polanky nad Odrou, který nezabezpečil svá zvířata před velkou vodou. Život jim zachránili dobrovolníci, kteří nasadili vlastní životy; Situace se hojně řeší i na sociálních sítích, kde se lidé shodují, že v případě tohoto chovu jde o dlouhodobé týrání zvířat. Chovatel do popírá. Do věci se vložila i herečka Nikol Leitgeb.

Chovatel nechal koně vodě, zachraňovali je dobrovolníci
Foto: Facebook
Popisek: Koně čekali ve vodě na záchranu

Dobrovolníci u Odry zachraňovali koně, ovce, krávy. Nepodařilo se jim však zachránit úplně všechny. Situace podle nich zašla tak daleko proto, že se majitel zvířat Antonín Prokop rozhodl při povodních ponechat zvířata vlastnímu osudu.

Prokop měl zvířata na lukách podél železniční trati v Polance nad Odrou, většina z nich byla v řetězech či jinak uvázaná, aby se nerozutekly po krajině. V době, kdy voda kulminovala, byl na lukách více než metr vody.

„Sehnali jsme čluny, dronem se to všechno mapovalo a taky se přes něj naváděli ti, kteří vyrazili zachraňovat. Koníčky totiž nebylo vidět,“ popsala jedna z dobrovolnic s tím, že nešlo ale jen o koně, ale i krávy s telátkem, které byly uvázané, nebo kozy v klecích. „Byla to krizová situace. Úřady nic nedělaly, tak se spustila taková akce,“ vysvětlila pro Novinky žena, která nechtěla být jmenována.

„Bylo tam šest koňů. Dva jsem vytahovala po krk ve vodě. Kobyly se třepaly, bylo to hrozné,“ poukázala další dobrovolnice Jana Tirolová z Ostravy, která se vydala pro zvířata do vody. Doplnila, že nejprve zachraňovali ovce a kozy, které byly přivázané v nějaké budově. „Byly ve špíně, tahaly za sebou nějaké harampádí.“

„Zůstala tam kobyla s hříbátkem, pro ně jsme už nemohli. Neměli jsme sílu, byla tma, neviděli jsme na ně,“ zdůvodnila žena. A že během záchranné mise měla vodu po prsa a pohyb znesnadňoval silný proud. „Bylo to hrozné, nešlo to ani projít. Ale podařilo se,“ zmínila Tirolová, jež připustila, že záchrana zatopených koní byla riskantní.

Koně na zatopené pastvině odmítli řešit hasiči i místní starosta. „Hasiči řekli, že tam už nepůjdou, a starosta, že není čas, že má práce dost, že musí evakuovat lidi,“ popsala Tirolová.

Stovky lidí na sociálních sítích zuří, jak se majitel zvířat mohl tak bezohledně zachovat a klidně nechat svá zvířata utopit. Objevují se i zlostné komentáře směrem k Prokopovi, že poté, co zvířata tým dobrovolníků zachránil z vody, si je přijel vyzvednout.

Na Facebooku v předešlých dnech upozorňovali, že koně jsou už několikátý den uvázáni na dešti. Internetem koluje i řada videí. 

Celé kauze se věnuje facebooková stránka Kauza Polanka. Podle příspěvku měla u Prokopa zasahovat policie. „Dnešní záchranná akce na honculi skončila příjezdem policie. Nějaká zvířata se podařilo zachránit, nějaká už ne. Jsou i zvířata, která tam zůstala," poznamenala v příspěvku Renáta Gajová.

Na situaci poukázala na sociálních sítích také herečka Nikol Leitgeb, dříve Štíbrová, které lidé psali, že s Antonínem Prokopem jsou problémy dlouhodobějšího charakteru. „Jsem z Ostravy, kauzu s koníky znám, tak jako skoro všichni tady. Brečím jako malá,“ uvedla jedna pisatelka. „Bydlela jsem v Polance nad Odrou, je to dlouholetý problém. Pro pana Prokopa nemáme slušných slov, zvířata u něj trpí a on je hyena největšího kalibru,“ přidala komentář další diskutérka.

„Nikol, řešíme to už strašně dlouho, ty koně tam kolikrát stojí na krátkém řetězu celé dny na jednom místě. Už tolikrát řešila veterinární správa a vždy z toho pán vyšel v pohodě a zvířata mu zůstala. Musí se o tom konečně mluvit!“ zněla další z reakcí na hereččiny příspěvky ohledně záchrany zvířat v Polance. Lidé také často psali, že řetězy byli koně uvázání tak pevně, že se jim zařezávaly do krků.

A smutné zprávy přibývaly, objevily se například informace, že kromě koňů nepřežilo povodně i několik Prokopových psů.

„Aneb, všichni o tom ví, ale nikdo nic nezmůže. Už mi pár z vás i psalo důvod nedotknutelnosti pana majitele, ale ten tady asi nemůžu ventilovat. Snad se případu ujme někdo kompetentní a tohle trápení zvířat skončí,“ komentovala kontroverzní chov zvířat v Polance herečka.

Chovatel Prokop ve vyjádření pro Novinky popřel, že by jeho zvířata trpěla nebo že je zachraňoval někdo jiný než on a jeho známí. „Mám všechno pod kontrolou, nic tam není, koně jsme odvezli,“ řekl a dodal, že nic z toho, co dobrovolníci říkají, není pravda.

Na dotaz Novinek, proč byl ještě v pondělí dopoledne na louce u trati mrtvý kozel, odpověděl, že kafilerie nestíhá, ale že ho nechá určitě odvézt. „Přivázaný nebyl. Že má šňůru kolem krku? To musel někdo narafičit,“ tvrdil Prokop.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Navrhuji na několik dní přivázat na louce Prokopa., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAlena F. , 16.09.2024 22:59:54

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …