Chtěl, abychom ho pustili na summit. To nešlo. Tak emír Kataru odletěl

06.10.2022 8:45

Ve středu do Česka přiletěl katarský emír Tamim bin Hamad Sání. Na Pražském hradě jednal s prezidentem Zemanem, posléze byly v plánu rozhovory s premiérem Petrem Fialou (ODS) i s několika jeho ministry včetně ministra průmyslu a obchodu za STAN Jozefa Síkely. Jenže najednou ještě během středy emír nečekaně zase odletěl. Původně měl v Česku pobývat ještě ve čtvrtek.

Chtěl, abychom ho pustili na summit. To nešlo. Tak emír Kataru odletěl
Foto: KPR
Popisek: Prezident Zeman a Tamim bin Hamad Sání, emír Kataru

Deník N přinesl informaci, že se česká diplomacie musí vyrovnat s nečekaným zádrhelem. Katarský emír Tamim bin Hamad Sání, který do Česka přiletěl ve středu a měl tu pobývat ještě během čtvrtka, z Česka ve středu ve spěchu odletěl.

Podle ČTK bylo v plánu nejen setkání s prezidentem Zemanem a premiérem Petrem Fialou (ODS), ale také s ministrem průmyslu za STAN Síkelou, ministrem dopravy Martinem Kupkou a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS).

Proč změnil program?

Podle zdrojů z české diplomacie vznesl požadavek, aby se mohl jako oficiální host účastnit večeře pro asi 50 státníků, která se bude konat u příležitosti velkého summitu EU v Praze, ale přes veškerou snahu české diplomacie se to nepodařilo zajistit. Zklamaný emír proto z Česka odjel předčasně.

„Snažili jsme se jeho požadavku vyhovět, ale nebylo už možné, aby se zítřejšího jednání a večeře účastnil jako oficiální host. S tímto požadavkem nebyl souhlas ze stran ostatních účastníků, a to i proto, že setkání připravují i ostatní země dlouho a není možné na seznam regulérních hostů přidat další lidi,“ popsal situaci zdroj z diplomacie.

Dohoda o spolupráci mezi Českou republikou a Katarem prý byla podepsána a emír údajně chápe, že se Česko snažilo dostat ho na evropská jednání. Pokud je s někým nespokojen, tak prý s ostatními politiky, kteří mu oficiální účast na akci znemožnili.

Předseda vlády Petr Fiala novinářům sdělil, že pro Katar je Česko jedním z preferovaných partnerů na dodávky LNG. Na premiérova slova upozornila ČTK.

„S katarským emírem jsme jednali především o další spolupráci ČR a Kataru v oblastech letecké dopravy, podpory podnikání, investic a energetiky. Kromě zájmu obou zemí o investice hledá Česká republika především spolehlivé dodavatele LNG (zkapalněného zemního plynu),“ uvedl předseda vlády.

Šlo o historicky první návštěvu katarského emíra v Česku.

Německo vyjednávalo s Katarem o dodávkách plynu řadu měsíců. Německý ministr hospodářství Robert Habeck (Zelení) přicestoval do katarského Dauhá již v dubnu tohoto roku. Katar disponuje největšími nalezišti plynu na světě.

Německý týdeník Der Spiegel napsal, že zpočátku nebyla německo-katarská jednání snadná. Ale v jednu chvíli se rozhovor katarského emíra a německého ministra stočil k fotbalu a tady se prý podařilo prolomit ledy.

Katar pořádá mistrovství světa v tomto sportu a Habeck přislíbil, že by se na některé zápasy mohl přijet podívat.

Českým čtenářům zprostředkoval tuto informaci deník Právo. Emír si prý vybavil jeden fotbalový zápas z roku 1990 mezi Nizozemím a Německem a rád by si prohlédl jeho opakování v novějším střihu, o 30 let později.

„Napětí ihned povolilo, protože emír si okamžitě vybavil zápas obou týmů na šampionátu v roce 1990 v Itálii (2 : 1 pro Spolkovou republiku), který jako chlapec sledoval v televizi. Nizozemec Frank Rijkaard tehdy plivl Rudimu Völlerovi do vlasů,“ uvedl deník.

„V paláci zavládla atmosféra jako mezi kluky,“ vylíčil změnu ovzduší jeden ze svědků.

A tehdy Německo podepsalo dohodu s Katarem o dodávkách plynu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…