Čína podporuje Rusko, zlobí se v NATO. Jenže ropu kupuje Indie. A prodává ji Evropě

15.07.2024 10:05 | Zprávy

Severoatlantická aliance na summitu ve Washingtonu naznačila, že vedle ruské agrese proti svobodné Ukrajině bedlivě sleduje i Čínu. Na summitu padlo označení Číny za „rozhodujícího strůjce“ ruské války proti Ukrajině. Má to ale háček. Pokud někdo ve velkém nakupoval ruskou ropu, byla to Indie. Server listu Times of India s odvoláním na další zdroje v této souvislosti upozornil, že po ruské ropě, kterou koupila Indie, následně ve velkém natahovali ruce Evropané.

Čína podporuje Rusko, zlobí se v NATO. Jenže ropu kupuje Indie. A prodává ji Evropě
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Ačkoli se teď spojenci v NATO shodují, že největší hrozbou pro bezpečnost na starém kontinentě je agresivní Rusko, které před takřka 2,5 lety rozpoutalo válku proti sousední Ukrajině, z aliance taktéž zaznívá, že nebýt Číny, Rusko by nezvládlo zavraždit tolik lidí a zničit tolik objektů za „rozhodujícího strůjce“ ruské války proti Ukrajině a vyjádřili znepokojení nad jaderným arzenálem Pekingu a jeho schopnostmi ve vesmíru. Na varování aliance upozornila agentura AP.

„Přísně formulované závěrečné komuniké, které schválilo 32 členů NATO na summitu ve Washingtonu, jasně ukazuje, že Čína se dostává do centra pozornosti vojenské aliance. Evropští a severoameričtí členové a jejich partneři v Indopacifiku stále více vnímají společné bezpečnostní obavy pocházející z Ruska a jeho asijských příznivců, zejména Číny. Peking trvá na tom, že Rusku neposkytuje vojenskou pomoc, ale po celou dobu konfliktu udržuje se svým severním sousedem silné obchodní vazby. Rovněž obviňuje NATO z přehnaného úsilí a podněcování konfrontace v indo-pacifickém regionu,“ napsala agentura AP.

Padla také výzva, aby Čína jako člen Rady bezpečnosti OSN zastavila veškerou materiální pomoc Rusku.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že Čína poskytuje vybavení, mikroelektroniku a nástroje, které „umožňují Rusku vyrábět rakety, vyrábět bomby, vyrábět letadla, vyrábět zbraně, které používá k útoku na Ukrajinu“.

Čínské velvyslanectví ve Washingtonu ve středu uvedlo, že Čína není strůjcem ani účastníkem ukrajinské krize. „Čína neposkytuje zbraně stranám konfliktu a přísně kontroluje vývoz zboží dvojího užití, což je mezinárodním společenstvím široce oceňováno,“ uvedl mluvčí velvyslanectví Liu Pengyu.

Dodal, že běžný obchod Číny s Ruskem probíhá „nadstandardně“ a „bez výčitek“.

Danny Russel, bývalý náměstek ministra zahraničí pro Asii, který je viceprezidentem pro mezinárodní bezpečnost a diplomacii v Asia Society Policy Institute, označil novou formulaci NATO za „mimořádný krok“, zejména proto, že je spojena s varováním, že Peking nadále představuje „systémovou výzvu“ pro evropské zájmy a bezpečnost. Podle Russela se zkrátka a dobře ukázalo, že západ nevěří, že by Čína jednala jako skutečný neutrál.

Max Bergmann, ředitel programu Evropa, Rusko a Eurasie v Centru pro strategická a mezinárodní studia, uvedl, že prohlášení je „velmi významné“, protože signalizuje Číně, že Evropa stejně jako USA odsuzuje podporu Ruska.

„USA věří, že Evropa má v Pekingu vliv, a že zatímco Čína nebude věnovat pozornost americkému odsouzení, evropskému odsouzení pozornost věnovat bude, právě proto, že Evropa obchoduje s Čínou, Čína obchoduje také s Evropou,“ řekl Bergmann.

Aliance uvedla, že Čína stojí za trvalými, škodlivými kybernetickými a hybridními aktivitami, včetně dezinformací, a vyjádřila obavy z čínských vesmírných schopností a aktivit. Rovněž vyjádřila znepokojení nad tím, že Čína rychle rozšiřuje a diverzifikuje svůj jaderný arzenál o další hlavice a větší počet sofistikovaných nosičů.

Mluvčí čínského velvyslanectví Liou uvedl, že Čína řeší tyto otázky „odpovědným způsobem a transparentní politikou“.

„Vyhrocování takzvané ‚čínské hrozby‘ je zcela zbytečné,“ uvedl Liou a dodal, že Peking se rozhodně staví proti tomu, aby NATO využívalo regionálních otázek k očerňování Číny a podněcování nové studené války.

Podnikatel Arnaud Bertrand upozornil, že pokud někdo ve velkém obchoduje s Ruskem a využívá nižších cen ruské ropy vynucených sankcemi, je to Indie.

„Pravda je taková, že Indie zvýšila dovoz ruské ropy o závratných 1 800 % od doby před válkou na Ukrajině, zatímco Čína zvýšila dovoz ruské ropy o... 43 % (a to je na rozdíl od Indie téměř výhradně pro její domácí spotřebu),“ napsal Bertrand, který svá tvrzení opřel o data Mezinárodní energetické agentury (IEA).

A hned pokračoval.

„Ve skutečnosti Indie kompenzovala téměř 70% ztráty příjmů Ruska z EU (!), zatímco Čína kompenzovala 25 %. Ale pouze jedna z těchto zemí je NATO označena jako ‚rozhodující činitel ruské války proti Ukrajině‘ a není to Indie... Ve skutečnosti NATO nazývá Indii ‚partnerem pro mírový, svobodný a demokratický svět‘.“

Arnaud Bertrand zdůraznil, že rozdílný postoj k Číně a k Indii jen ukazuje západní pokrytectví.

Indie nakupuje ruskou ropu

Indie nakupuje ruskou ropu

Server listu Times of India, který se odvolal na další zdroje v této souvislosti upozornil, že po ruské ropě, kterou koupila Indie, následně ve velkém natahovali ruce Evropané.

„Údaje společnosti Kpler analyzované serverem Independent, ukazují, že Indie se v roce 2023 stala největším dovozcem ruské ropy s průměrem 1,75 milionu barelů denně, což představuje nárůst o 140 procent oproti roku 2022. Současně dovoz rafinovaných produktů do EU z Indie vzrostl o 111 procent ze 111 tisíc barelů denně v roce 2022 na 231 800 barelů denně v roce 2023,“ uvedl server Times of India.

Příjmy z prodeje ropy a plynu jsou pro ruskou ekonomiku naprosto zásadní a právě díky nim zvládá ruský režim financovat svou agresi vůči svobodnému sousedovi.

Někdejší hlavní devizový stratég Goldman Sachs Robin Brooks k tomu dodal, že nemalé množství ruské ropy proudící do Indie putuje na Indický poloostrov na lodích tzv. stínové flotily ruského vládce Vladimira Putina. „Hodně této ropy se přepravuje na Putinově stínové flotile, což znamená, že Indie pomáhá financovat ruskou invazi na Ukrajinu. Tohle musí přestat,“ zdůraznil Brooks.

Indie nakupuje ruskou ropu

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

USA odebírají násovky ropných derivátu z Indie vyrobených z Ruské ropy. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 15.07.2024 10:41:41
Proč nikdo neprotestuje proti tomu, že do USA se vyváží elektronika pro zbraně USA, nebo proč nejsou sankce na USA a země NATO provádějící okupaci Iráku, Sýrie, Libye a dalších? Je přece věcí každého kdo kde vyváží a od koho dováží, a USA - NATO nemá žádné práva to kontrolovat a zakazovat. A Přesto svou ekonomiku UE CR ničí, jen protože jim to USA nařídili.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…