Clinton. Albrightová. Pohrůžka. Jeffrey Sachs odhalil, co nakonec končí Ukrajinou

30.05.2024 12:43 | Monitoring

Kdo může za válku na Ukrajině? Známý americký ekonom Jeffrey Sachs se domnívá, že nešlo o nevyprovokovaný útok. Věří také, že válka začala dříve než v roce 2022. Americký konzervativní novinář Tucker Carlson zveřejnil skoro tříhodinové interview, ve kterém se Sachsem důkladně rozebral pozadí války na Ukrajině a toho, jakou roli v ní mělo hrát NATO.

Clinton. Albrightová. Pohrůžka. Jeffrey Sachs odhalil, co nakonec končí Ukrajinou
Foto: X/Tucker Carlson
Popisek: Americký ekonom Jeffrey Sachs

Po úvodním „small-talku“, který se točil okolo závislosti obou pánů na kávě, se rozhovor stočil k tomu podstatnému. Byla válka na Ukrajině nevyprovokovaná? Ekonom Jeffrey Sachs odpověděl, že přesně to se můžete dočíst v amerických médiích. „Je to úhybný manévr lenochů, aby se nemuseli zamýšlet nad tím, co se vlastně děje,“ uvedl. Jedná se podle něj o nebezpečnou past, kterou Američané přichystali sami sobě a také Ukrajině, která je podle něj Američany tlačena stále hlouběji do bezvýchodného postavení. 

Podle Sachse stál na počátku záměr americké vlády získat Ukrajinu na svou stranu a posunout „hranice mocností“ přímo na hranici s Ruskem. Svou roli při tom měl sehrát i názor, že Rusko již mezi hlavní mocnosti nepatří.

„Co je na Rusku, které ve skutečnosti není nijak zvlášť expanzivní mocností, tak hrozivého?“ zeptal se Carlson. „Nejde o Rusko, ale o USA. Předtím šlo o Británii,“ uvedl Sachs. Přirovnal celou věc k deskové strategické hře Risk a Ameriku k hráči, který chce mít své figurky na každém místě na světě. „A když si přečtete americké stratégy, ať už je to Zbigniew Brzezinski, i když byl velmi umírněný, nebo neokonzervativci, kteří nám posledních 30 let vedli zahraniční politiku, tak ti jsou velmi explicitní. USA musí být nezpochybnitelnou supervelmocí na každém místě na světě, v každém regionu. Musíme dominovat. To je pro nás Američany docela zátěž. Říkají, že budeme držitelem strážní služby, což je módní výraz pro to, že budeme světovým policistou. Říkají to výslovně. Říkají, že to je spousta válek. Musíme být na všechny ty války připraveni.“ V pozadí všeho prý byla myšlenka, že Rusko je v novodobé éře slabé a USA jsou jedinou supervelmocí.

 

 

Sachs popisuje, že Američané proto po rozpadu Sovětského svazu došli k závěru, že mohou hranice NATO posouvat směrem na východ, i když Gorbačovovi a Jelcinovi tvrdili něco jiného. „Ale no tak, Sovětský svaz skončil. Můžeme si dělat, co chceme. Jsme jediná supervelmoc. Clinton na to skočil. To byla linie Madeleine Albrightové,“ řekl Sachs. Vzpomněl také bývalého dlouholetého diplomata a jednoho z hlavních strůjců Trumanovy doktríny George F. Kennana, který označil expanzi NATO do střední a východní Evropy za „nejosudovější chybu americké zahraniční politiky v celé éře po skončení studené války“. Kennan věřil, že tato strategie znemožní to, aby si USA vytvořily z Ruska partnera. Sachs hovořil také o Clintonovu ministrovi obrany Billu Perrym, který byl prý zamýšlenou expanzí NATO zděšen a zvažoval vlastní rezignaci. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Multikulturalismus je jako experiment, který selhal

Souhlasím, ale když jsem četl váš komentář, napadly mě dvě otázky. 1. Co si myslíte aktuální o kampani SPD, hlavně o jejich krvavém chirurgovi? 2. Jak byste hodnotil začlenění Ukrajinců u nás?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No milé Parlamentní listy, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 30.05.2024 15:18:12
když jsme podobné názory psali my, obyčejní Češi, před rokem, rokem a půl tak jste nám to mazali a rozdávali ban. Nyní to řekne po dvou letech konfliktu Američan a je z toho docela dlouhý článek. Kde jen se stala chyba??

|  20 |  0

Další články z rubriky

„Přijměte Green Deal, a rychle.“ Kdo píše Fialovi? Jména, firmy, zájmy

19:44 „Přijměte Green Deal, a rychle.“ Kdo píše Fialovi? Jména, firmy, zájmy

Významná část českého byznysového prostředí vyzvala premiéra Petra Fialu, aby jeho vláda rychle schv…