Čtvrt milionu Rusů na útěku před odvedením. V Kremlu se prý chystá uzavření hranic

26.09.2022 18:42

Z Ruska už kvůli vyhlášené mobilizaci mělo údajně uprchnout na 260 tisíc mužů ve vojenském věku. V Moskvě se tak nejspíše rodí plán na uzavření hranic, které by mohlo nastat po 27. září, kdy končí pseudoreferenda v okupovaných oblastech Ukrajiny. Některé evropské země mezitím zakázaly vydávání víz prchajícím Rusům; podle prezidenta Miloše Zemana by Česká republika měla tyto lidi přijímat.

Čtvrt milionu Rusů na útěku před odvedením. V Kremlu se prý chystá uzavření hranic
Foto: Twitter
Popisek: Ruská policie zatýká demonstranty proti mobilizaci

Ruská federace kvůli velkému odlivu mužů po vyhlášené mobilizaci zvažuje zavedení stanného práva a zákazu vycestování pro muže ve vojenském věku. „Nic o tom nevím. V tuto chvíli nepadlo žádné rozhodnutí,“ uvedl Peskov neurčitě, ačkoliv ještě před týdnem ubezpečoval, že k uzavření hranic určitě nedojde.

Podle některých místních pozorovatelů ale Moskva tento krok zvažuje a k vyhlášení stanného práva by mohlo dojít poté, co se ukončí pseudoreferenda v okupovaných oblastech Ukrajiny, jež mají probíhat do 27. září.

Muži ve vojenském věku by podle informací serveru Novinky.cz mohli dostávat zvláštní výjezdní doložky. Bez nich by nebylo možné cestovat. Ruské vedení o podobném kroku uvažuje v reakci na to, že ruské hranice od vyhlášení mobilizace údajně překročilo více než 261 tisíc mužů. Čísla navíc nemusejí být úplná, protože pohraniční služba nestíhá počty odcházejících lidí zaznamenávat.

Samotnou mobilizaci provází řada pochybností, množí se zprávy o chybách, kdy byli povoláni muži bez jakékoliv předchozí vojenské zkušenosti. Mobilizace se navíc týká především mužů z okrajových oblastí Ruské federace. Situace je napjatá například v Dagestánu.

Dagestánský lídr Sergej Melikov podle informací Hospodářských novin uvedl, že při mobilizaci v regionu se staly chyby, při nichž byli odvedeni studenti, otcové početných rodin či lidé bez předchozích vojenských zkušeností.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj proto vyzval obyvatele Dagestánu, aby se vzepřeli ruské mobilizaci. „Vidíme, že lidé, zejména v Dagestánu, začali bojovat o své životy (...) Bojujte za to, abyste neposlali na smrt své děti – všechny, kdo spadají do této zločinné ruské mobilizace,“ řekl Zelenskyj s tím, že Moskva využívá mobilizaci k rasovým a národnostním čistkám.

Prchající Rusy mezitím odmítají přijímat některé evropské země. Pobaltské země v pondělí hranice pro Rusy uzavřely i v případě, že mají platné schengenské vízum. Finsko, které je jednou z hlavních destinací prchajících Rusů, oznámilo, že bude počty přijíždějících regulovat.

Ministr zahraničí Jan Lipavský mezitím prohlásil, že Česká republika nehodlá prchající Rusy přijímat, protože prý útěk před mobilizací nesplňuje podmínky pro udělení humanitárního víza. S Lipavským nesouhlasí prezident Miloš Zeman, podle kterého bychom Rusy přijímat měli.

„Myslím, že těmto lidem, podobně jako ukrajinským uprchlíkům, bychom víza dávat měli. Člověk, který prchá z Ruska, není bezpečnostní riziko,“ reagoval Zeman podle informací serveru iDnes.cz na dřívější vyjádření ministra Lipavského.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…