Čunek hned po zvolení otevřeně promluvil o vládě

21.09.2024 16:30 | Komentář

Jedním z mála výrazných úspěchů, které si v letošních krajských volbách připsaly strany vládní koalice, byl senátorský mandát ve Vsetíně. Již v prvním kole jej získal Jiří Čunek, výrazná tvář lidovců. Současně ale velký kritik současného vedení i celé vlády.

Čunek hned po zvolení otevřeně promluvil o vládě
Foto: XTV
Popisek: Senátor Jiří Čunek

„Jsem přesvědčen, že vláda nedělá svou práci dobře a je zřejmé, že se to projeví ve volebním výsledku,“ řekl pro ParlamentníListy.cz senátor a bývalý předseda lidovců Jiří Čunek.

Ve Vsetíně, kde je senátorem již osmnáct let, v tu chvíli během sčítání hlasů vedl a vypadalo to, že by mohl být zvolen už v prvním kole.

Bývalý vicepremiér a zlínský hejtman dokázal obhájit senátorský mandát už v prvním kole i v minulém volebním období v roce 2018. Tehdy získal 51,59 procenta.

Letošní sčítání výsledků ukazovalo na ještě vyšší percentuální zisk.

Jeho úspěch se dost vymykal dalším výsledkům vládní koalice, které zejména v souběžně probíhajících volbách do krajských zastupitelstev šly ve prospěch hnutí ANO. Nástup hnutí ANO i v krajích, kde doposud dominovala ODS či STAN, začal připomínat paroubkovské tsunami z roku 2008. V Moravskoslezském nebo Karlovarském kraji Babišovo hnutí atakovalo padesát procent hlasů, což se v krajských volbách nikdy nikomu nepovedlo, a čtyřicetiprocentní hranici během sčítání překračovalo třeba i v Plzeňském kraji, někdejší baště ODS.

Lidovci, kterým průzkumy posledních měsíců připisovaly zisky i pod třemi procenty hlasů, si mohou připsat úspěch na jižní Moravě, kde jejich hejtman Jan Grolich vede kandidátku SPOLU.

„Naplno využil potenciálu hejtmanského mandátu,“ myslí si Jiří Čunek. Výrazný komunálník podle všeho vstupuje i do úvah před volebním sjezdem, kde budou lidovci hledat nového předsedu.

„Od sjezdu se očekává, že otočí ten nepříznivý trend těch 2,5 procent,“ připomněl pro ParlamentníListy.cz Čunek.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Je možné, že lidovci nebudou jedinou vládní stranou, která v reakci na krajské volby rok před volbami sněmovními bude provádět změny. V ODS mnozí hledí do Českých Budějovic, kde navzdory nepřesvědčivým výsledkům v jiných krajích exceloval místní hejtman Martin Kuba.

Ten se netají svým pohledem, který je odlišný od přístupu premiéra Fialy. Nevidí smysl v koalicích „všichni proti Babišovi“, která se stala základem této vlády a kritizuje i volební spojenectví ODS s lidovci a TOP 09. V Jihočeském kraji šli „modří“ do voleb sami a udělali výrazně lepší výsledek, než celé SPOLU.

„Přál bych si to, ale nevím,“ vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz skepticky senátor Čunek.

Mezitím se jeho podpora v obvodě Vsetín stabilizovala na absolutní většině hlasů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 17 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pane Čunku, gratuluji a přeji Vám úspěch, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKunamila , 21.09.2024 17:19:28
hlavně si udělejte pořádek ve straně. Nikdo ji nepoškodil víc, než Hladík s Jurečkou.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Srabe, odstup. Pod šéfem ODS Fialou se zakývala židle

17:44 Srabe, odstup. Pod šéfem ODS Fialou se zakývala židle

Drtivý volební debakl vládních stran v mnoha českých krajích, kde strany vládní pětikoalice leckde p…