Další prohra státu u soudu ve věci mýtného tendru, Ministerstvo dopravy se žádostí o odklad rozsudku neuspělo

22.08.2019 15:46 | Zprávy

Konsorcium firem CzechToll a SkyToll a také Ministerstvo dopravy neuspělo u Nejvyššího správního soudu se žádostí o odkladný účinek pravomocného rozsudku Krajského soudu v Brně. Ten v červenci vyhověl žalobě společnosti Kapsch a rozhodl, že antimonopolní úřad má tendr znovu posoudit. Informaci zjistila ČT24 z justiční databáze.

Další prohra státu u soudu ve věci mýtného tendru, Ministerstvo dopravy se žádostí o odklad rozsudku neuspělo
Foto: mytocz.eu
Popisek: Mobilní kontrola výběru mýtného - ilustrační foto

Kasační stížnost podávaly na konci července Ministerstvo dopravy, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže i konsorcium CzechToll a SkyToll. Stížnost mířila proti verdiktu Krajského soudu v Brně, který v polovině července nařídil ÚOHS, že se musí znovu zabývat způsobem uzavření smlouvy. Ta by přitom měla začít platit už začátkem prosince, kdy by při zajišťování výběru mýtného mělo konsorcium firmu Kapsch nahradit.

Firma ale očekává, že ÚOHS uzavřenou smlouvu zneplatní. Kapsch tvrdí, že byla smlouva uzavřena protiprávně, protože v době její ratifikace platilo předběžné opatření znemožňující kontrakt uzavřít. S tím se ztotožnil i krajský soud.

Už v květnu navíc Krajský soud v Brně vyhověl předchozí žalobě rakouské firmy Kapsch, která si stěžovala na nedostatečné posouzení svých námitek proti průběhu mýtného tendru, a nařídil ÚOHS se námitkami znovu zabývat. Kapsch tak očekává, že antimonopolní úřad otevře správní řízení, aby smlouvu zneplatnil. S kritizovaným mýtným tendrem ale nemá problém jen společnost Kapsch.

„Současné dění okolo mýta je jen smutným důkazem důvodů našich protestů, že tendr s rozšířením zpoplatněných silnic o zhruba 900 kilometrů vůbec neměl být vypsán,“ v reakci na obavy zástupců obcí z objíždění nově zpoplatněných úseků to uvedl mluvčí Sdružení ČESMAD Bohemia Martin Felix.

„Celá vláda i ministr dopravy už dva roky věděli o zásadním nesouhlasu obcí, krajů i dopravců s navrhovaným rozšířením. My si ovšem nemyslíme, že objíždění bude tak masovým jevem, jak se obávají samosprávy. Spíše nám vadí finanční nevýhodnost tohoto rozšíření, na které se ve výsledku bude doplácet z peněz vybraných na dálnicích. To, že s tímto rozšířením mají být spojeny ještě navíc další zákazy a omezení pro nákladní vozidla, je pro nás velmi špatná zpráva,“ řekl Martin Felix.

„Ministr dopravy mýto bohužel neřeší, pouze pasivně přejal od exministra Ťoka dědictví zpackaného tendru. Neudělal si vlastní kritickou analýzu celé situace a plně převzal politickou i právní odpovědnost za hrozící velké škody. Nemá žádný plán B, ačkoliv mu v tuto chvíli reálně hrozí zneplatnění mýtné smlouvy s konsorciem CzechToll/SkyToll, a to za situace, kdy zároveň vypověděl smlouvu se současným provozovatelem. Po nedávných soudních rozsudcích měl ministr možnost udělat krok zpět a vrátit budoucí provozování do rukou samotného státu, jako je tomu dnes už ve většině okolních zemí. Bylo by to totiž nejlevnější řešení pro daňové poplatníky a zároveň by to logicky zapadlo i do chystané transformace ŘSD podle rakouského vzoru,“ říká mluvčí společnosti Kapsch David Šimoník.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …