Další zhroucení, nadávají na Ukrajině. V Moskvě mezitím čilý ruch

07.05.2024 10:25

Provokace, intriky, faleš. Takhle to prý dnes funguje mezi Ruskem a Západem. V reakci na dodávky americké pomoci na Ukrajinu Rusové hrozí, že od teď mohou udeřit kdekoliv na světě. Nejen na území Ukrajiny. V Rusku mezitím nabírá na obrátkách boj o moc ve formující se nové Putinově vládě. Washingtonský Institut pro studium války (ISW) popsal, co má teď vedle vítězství na Ukrajině Putin ještě v plánu. Mezitím se prý u Očeretyne zhroutila ukrajinská obrana. A prý může být ještě hůř.

Další zhroucení, nadávají na Ukrajině. V Moskvě mezitím čilý ruch
Foto: Repro X
Popisek: Další úprava ruského tanku pro odolnost vůči dronům

Válka na Ukrajině trvá už 804 dní a podle washingtonského institutu Rusové roztočili další kolo informační války.

„Zdá se, že Kreml znovu zesiluje reflexivní kontrolní kampaň zaměřenou na rozhodování Západu pomocí jaderných hrozeb a diplomatické manipulace. Reflexivní kontrola je klíčovým prvkem ruského nástroje hybridní války – je to taktika, která se opírá o tvarování protivníka cílenou rétorikou a informačními operacemi takovým způsobem, že protivník dobrovolně podniká akce, které jsou pro Rusko výhodné,“ upozornil washingtonský Institut pro studium války (ISW).

Sovětský matematik Vladimir Lefebvre definoval reflexivní kontrolu jako „proces přenášení důvodů k rozhodnutí“ na protivníka prostřednictvím „provokací, intrik, přestrojení, vytváření falešných objektů a lží jakéhokoli typu“.

Do tohoto typu akcí patří i mávání jadernými šavlemi, ke které se uchýlil ruský vládce
Vladimir Putin, který nařídil armádě provést cvičení s netaktickými jadernými zbraněmi.

Ruské ministerstvo obrany a ruské ministerstvo zahraničních věcí (MFA) uvedly, že Rusko provede jaderná cvičení v reakci na „provokativní prohlášení a hrozby“ učiněné západními představiteli vůči Rusku. Ruské ministerstvo zahraničních věcí také prohlásilo, že bude považovat příjezd F-16 na Ukrajinu za provokaci, protože Rusko bude považovat F-16 za nosiče jaderných zbraní. Místopředseda Ruské rady bezpečnosti Dmitrij Medveděv obvinil americké, francouzské a britské představitele, že zvažují vyslání svých jednotek na Ukrajinu, a tvrdil, že to ospravedlňuje Rusko k testování jeho taktických jaderných zbraní. Přímo hrozil „světovou katastrofou“ v důsledku zapojení Západu na Ukrajině a hřímal, že Rusko udeří proti Washingtonu, Paříži a Londýnu.

Putin a jeho lidé hrozí jadernými zbraněmi v době, kdy má na Ukrajinu po mnoha měsících dorazit americká vojenská pomoc. Z Ruska zaznělo varování.

Ruské MZV upozornilo, že si předvolalo britského velvyslance v Rusku Nigela Caseyho v souvislosti s nedávným prohlášením britského ministra zahraničí Davida Camerona, že Ukrajina má právo udeřit na vojenské cíle v Rusku. Ruské ministerstvo zahraničí obvinilo Camerona z „eskalace“ konfliktu a že Rusko může reagovat úderem „na jakýkoli britský vojenský objekt a zařízení na území Ukrajiny a za jejími hranicemi“.

V samotném Rusku mezitím nabírá na obrátkách boj o moc ve formující se nové Putinově vládě.

Ruský opoziční server Meduza 6. května uvedl, že jeho zdroje v Kremlu říkají, že ruské elity začaly aktivně spekulovat o tom, kdo se připojí k nové ruské vládě po Putinově inauguraci, a poznamenal, že některé elity jsou „napjaté“, doufají v povýšení a mají obavy z degradace. Jiný zdroj blízký ruské vládě Meduze řekl, že kremelští představitelé a ruské elity se v současné době snaží obsadit „nejvyšší možnou pozici“ pro případ, že by Putinovo nadcházející šestileté prezidentské období bylo vzhledem k jeho věku posledním. ISW však jedním dechem dodává, že se Putin v žádném případě nechystá opustit svou pozici.

„Zdroj blízký ruské prezidentské administrativě tvrdil, že Putin se soustředí na konzervatismus, odstranění všech disidentů, vítězství ve válce na Ukrajině a ‚obracení na východ‘, což pravděpodobně odkazuje na prohlubování ruských vztahů s Čínou, Íránem a Severní Koreou,“ uvedl institut.

Server Kyiv Post upozornil, že na samotné Ukrajině ruská armáda zesiluje tlak na bránící se Ukrajince.

Ukrajinské ministerstvo obrany v neděli uvedlo, že během 24 hodin zaregistrovalo celkem 125 ruských útoků podél frontové linie dlouhé 700 kilometrů. Více než polovina těchto útoků se odehrála v oblasti kolem Očeretyne a města Časiv Jar. Pro srovnání, v jeden z březnových dní Ukrajina uvedla, že došlo k 53 útokům včetně 21 v těchto dvou oblastech.

Kanál DeepState Telegram, který má blízko k ukrajinské armádě, obvinil velení brigády rozmístěné v Očeretyne ze „zhroucení obrany v oblasti, což vedlo ke značným ztrátám“.

„Nepřítel chápe, že (americká) munice se začne objevovat... za dva měsíce,“ řekl Jurij Fedorenko, velitel bezpilotního praporu Achilles 92. brigády operující na východní frontě. „Tyto dva měsíce války budou velmi, velmi, velmi intenzivní. Nepřítel se do té doby pokusí vzít co nejvíce,“ řekl.

Server Ukrajinská pravda tvrdí, že tento ruský postup je poměrně nákladný. „Jen za poslední den obranné síly zneškodnily více než tisíc útočníků, spálily 37 dělostřeleckých systémů a 25 tanků,“ napsal server.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je zajímavé, jak , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 07.05.2024 11:37:55
se v takovýchto článcích vždy objevuje informace, kolik ruské techniky zneškodnila a kolik vojáků vyřadila z boje ukrajinská strana. informace o tom, jako cenu za to zaplatila se nedozvíme nikde. A že ukrajinské ztráty musí být děsivé a nové muže není již kde brát, to je již veřejně známá informace. Apropo, válku na Ukrajině eskaluje západ s USA v čele. On se totiž hroutí a jde mu o všechno.

|  31 |  0

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…