Děti cizinců nerozumí česky. Tachov, třetina místních cizinci. Varování z Klausova směru

10.10.2024 20:51 | Monitoring

Ivo Strejček, někdejší politický matador v řadách ODS, jenž v roce 2019 přešel do Trikolory, má za to, že je na čase sundat si brýle mámení. Aspoň pokud jde o přesídlování cizinců do Česka. Strejček tvrdí, že kupříkladu v Tachově začínají s počtem cizinců ve městě narůstat i problémy.

Děti cizinců nerozumí česky. Tachov, třetina místních cizinci. Varování z Klausova směru
Foto: Archiv IS
Popisek: Ivo Strejček

Ivo Strejček na webu Institutu Václava Klause tvrdí, že na západě Čech v Tachově, kde žije asi 11 tisíc lidí, přibylo tolik cizinců, že to začíná vyvolávat problémy v běžných životech lidí. Cizinci tvoří asi třetinu zdejší populace. 1700 osob z toho jsou Ukrajinci.

Anketa

Obáváte se odklonu České republiky od jádra EU?

hlasovalo: 16435 lidí
Takový podíl cizinců v tak malém městě nevytváří pouze jazykový problém (jak si navzájem rozumí lidé, z nichž jedna třetina nemluví místním jazykem?), ale nutně nás vybízí k hledání odpovědí na otázky, co se děje v mateřských a základních školách, jak se změnila dostupnost zdravotní a sociální péče či zda a jak se mění pocity bezpečí mezi místními či míra kriminality,“ napsal Strejček hned v úvodu své glosy s tím, že příklad Tachova má být varováním pro ostatní města.

Neblahá situace podle něj panuje i na některých základních školách v Praze, kde Ukrajinci tvoří až třetinu žáků. Část z těchto dětí se jakž tak naučila česky, ale část z nich česky neumí a ani se nehodlá češtinu naučit. Výuka jim tak dělá problémy, a tak některé z těchto dětí do školy raději vůbec nechodí.

„Cizinci nerozuměli česky, a české děti se proto ve výuce nikam neposouvaly. Řešili jsme to tři roky, nakonec náš syn musel změnit školu,“ popsala problém jedna z českých maminek.

A podobných případů spíše přibývá. A tím se posiluje trend k oddělování české a ukrajinské komunity. V českém státě se tak ustavují dvě paralelní společnosti. Tak to vidí Strejček, podle nějž jde o neblahý jev, který trápí nejen např. Francii. Strejček se snaží ukázat, že jde o současnou realitu v České republice.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Nahrady

Dobrý večer, pane ministře, chci se zeptat, zda Vám přijde v pořádku do budoucna náhrada první dámě za výlohy spojené a její činností pro stát v částce cca 100 000,- Kč měsíčně? Opravdu, v dnešní době? Nechci být vulgární, ale v dnešní době, kdy spoustu lidí neví kudy kam a je to tragické, Vám to př...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 2 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Novinář poslouchal Fialu. V hlavní televizi už se neudržel: Ten člověk si dělá srandu jako?

21:25 Novinář poslouchal Fialu. V hlavní televizi už se neudržel: Ten člověk si dělá srandu jako?

Manželka prezidenta republiky Eva Pavlová má podle novely zákona dostávat na reprezentaci 95 tisíc k…