Diskuse v ČSSD o Rusku: Zaorálkovi vytrhli mikrofon, ten se zvedl a šel

16.08.2024 8:28 | Monitoring

Debatu Sociální demokracie provázel incident mezi jejími členy. Tomáš Petříček vytrhl násilím od úst mikrofon přísedícímu Lubomíru Zaorálkovi, protože podle něj hovořil už příliš dlouho. Zaorálek se následně zvedl ze židle a odešel. Když nejstarší demokratickou politickou stranu v zemi opouštějí i poslední zbytky slušnosti, vnitřní demokracie a hlavně voliči, je to jistá politická smrt, zaznívá soud od jednoho z bývalých členů strany Michala Haška.

Diskuse v ČSSD o Rusku: Zaorálkovi vytrhli mikrofon, ten se zvedl a šel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Vyostřená situace mezi někdejšími ministry Sociální demokracie se odehrála 14. srpna v Praze na Smíchově během zahraniční debaty ohledně Ruska a rusko-ukrajinského konfliktu. Petříček debatu moderoval a vybízel Zaorálka, aby již svou řeč ukončil a mohli se přesunout k dalšímu tématu.

Zaorálek se ale dál ve velkém zápalu věnoval Rusku a prohlásil mj., že odpovědnost za chování Ruska nesou také západní země. Jeho stranický kolega Petříček, který Rusko za jeho agresi dlouhodobě kritizuje, začal Zaorálka po chvíli mírnit a prosil jej, aby už přestal. Zaorálek ale pouze zvyšoval hlas a zrychloval řeč, následně mu Petříček mikrofon vytrhl z ruky s poznámkou „a je to“. „Tady musí nastat debata, omlouvám se. Desetkrát jsem prosil, abys respektoval časový limit,“ dodal Petříček s tím, že by Zaorálek měl respektovat, že se musí v debatě dostat spravedlivě i na ostatní.

Zaorálek se naštvaně zvedl ze židle, sbalil si své věci a debatu opustil. Mimo kamery se pak ozývalo na Petříčka ještě pokřikování, že by se měl Zaorálkovi omluvit a takové násilí v diskusi není demokracie.

Někdejší místopředseda Sociální demokracie Michal Hašek, který je nyní předsedou krajské organizace strany PRO, komentoval incident na sociální síti X, kde straně nepředpovídá nic dobrého. „Sociální demokracie se dorazí sama. Ti stejní, kteří pomyslně ‚vyhnali‘ Honzu Hamáčka za 4,8 % ve volbách do PSP, na kterých sami zapracovali v lepším případě jen pasivitou v kampani či v horším přímo jejím sabotováním, stranu dovedli za 3 roky na 1,7 % a vyhánějí teď z debaty o zahraniční politice posledního mohykána Luboše Zaorálka,“ uvedl.

„Žádné masarykovské ‚demokracie je diskuse‘. Prostě sebrat mikrofon se slovy ‚a je to‘. Před podzimními krajskými volbami veřejná vlastní rána do vazu. Potom se nemohou divit, že členové znechuceně odcházejí jinam a hlavně odcházejí a nevracejí se.“

„Když secí stroj neseje, je to u secího stroje podstatná závada,“ říká se v legendárním českém filmu Marečku, podejte mi pero. Když nejstarší demokratickou politickou stranu v zemi opouštějí i poslední zbytky slušnosti, vnitřní demokracie a hlavně voliči, je to jistá politická smrt.

V diskusi pak Hašek ještě poznamenal, že takové chování nepamatuje ani v nejvypjatějších dobách a debatách. Skutečně smýšlením sociální demokrati jsou podle něj už stejně rozptýleni v řadě politických subjektů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nejstarší demokratická strana?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseObčanOsek , 16.08.2024 10:57:26
Snad to nechcete srovnávat s tou partou socdem Šmardy? Petříčka, Netolického, Pocheho a spol? A Vyžraný přiblblý Hamáček je to samé. Divil jsem se Zaovi, že za ně chtěl někde kandidovat - je starý matador a muselo mu být jasné, že nemá nejmenší šanci.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…