Do ČR poprvé přijede čínský prezident. A toto všechno prý přiveze

13.02.2016 7:46 | Zprávy

Dokončení nákupu 30% podílu ve finanční skupině J&T Finance Group, nákup podílu ve společnosti, která provozuje televizi Barrandov a možná i vstup čínských investorů do společnosti O2 Czech Republic, se má uskutečnit v rámci historicky první návštěvy čínského prezidenta na území samostatného Česka, která má proběhnout ve druhé polovině března. Informují o tom dnešní Lidové noviny. Podle nich se prý spekuluje i o tom, že by čínský internetový obchod Alibaba vstoupil do tuzemského internetového prodejce Mall.cz.

Do ČR poprvé přijede čínský prezident. A toto všechno prý přiveze
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezidentský pár v chrámu Jing’an Temple v Šanghaji

Při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga má přijít řeč i na hokej. Číňané totiž v roce 2022 uspořádají zimní olympijské hry a od Čechů by se do té doby rádi naučili hokejovým dovednostem.

Česko se ve druhé polovině března stane jedinou evropskou zastávkou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který z tuzemského hlavního města zamíří do USA. „Půjde o významnou událost, čemuž bude odpovídat i program,“ řekl listu mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček.

Zaorálkovo ministerstvo toho o návštěvě moc neví

Šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček pak připomněl, že ještě v období komunismu se konala návštěva čínského premiéra. „Bude se jednat o historicky první návštěvu hlavy čínského státu v celé naší samostatné národní existenci. Návštěva prezidenta je spojena s rostoucím zájmem Čínské lidové republiky o středoevropský region a trhy,“ řekl Kmoníček.

List upozornil, že čínský prezident je i generálním tajemníkem ústředního výboru Komunistické strany Číny a předsedou vlivné Ústřední vojenské komise.

Jeho nadcházející návštěvu domluvil loni na podzim při návštěvě v Pekingu Miloš Zeman. Akci bude organizovat Kancelář prezidenta republiky. O tom prý svědčí i to, že na ministerstvu zahraničí prý nedisponují podrobnějšími informacemi.

Koupí čínský Alibaba internetového prodejce Mall.cz?

Podle listu čeští podnikatelé věří, že s příjezdem hlavy státu nejlidnatější země světa Číňané například dokončí nákup 30 procent ve finanční skupině J&T Finance Group, o který projevil zájem čínský kolos CEFC. Jeho zástupci v Česku v čele s lobbistou Jaroslavem Tvrdíkem nyní dolaďují i nákup podílu ve společnosti Médea Group a mediálním koncernu Empresa Media (provozuje například televizní skupinu Barrandov).

S odvoláním na zákulisní informace list píše, že při březnové návštěvě čínské delegace se může jednat i o zájmu čínských investorů o vstup do operátora O2 Czech Republic. Spekuluje se i o možnosti, že by čínský internetový obchod Alibaba vstoupil do tuzemského internetového prodejce Mall.cz.

Budeme učit Číňany hrát hokej

Podle šéfa hradního zahraničního odboru Hynka Kmoníčka bude velkým tématem také spolupráce ve vědě a výzkumu. „Česká republika disponuje nápady a čínská strana finančními prostředky, které by z nich v budoucnu mohly učinit tržní komoditu,“ popsal Kmoníček.

Během návštěvy čínské hlavy státu se má dostat řeč i na lední hokej. Číňané údajně chtějí, aby je Česká republika v tomto sportu připravila na hokejový turnaj, který se bude hrát na zimní olympiádě v Pekingu v roce 2022. „Zrovna teď 23. března v podstatě v rámci návštěvy prezidenta přijede čínská hokejová šestnáctka, s hráči bude pracovat Slavomír Lener. Je připravené soustředění asi na deset dní,“ řekl deníku předseda olympijského výboru Jiří Kejval.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A co moje matka? Z Ukrajiny unikl dopis o tamních poměrech

11:14 A co moje matka? Z Ukrajiny unikl dopis o tamních poměrech

Ukrajina se snaží řešit nedostatek vojáků zavedením nového mobilizačního zákona, který však způsobuj…