Do dvou měsíců hotovo. Ukrajinci útočí a prý vědí, co chystají Rusové

08.08.2024 9:52 | Zprávy

Ukrajinci hledají cestu, jak snížit ruský tlak vyvíjený na mnoha úsecích fronty. Jednou z cest může být útok přímo na ruské území. A přesně to teď Ukrajinci dělají. Ukrajinské síly provedly potvrzený postup až 10 kilometrů do ruské Kurské oblasti. Z ukrajinské strany mezitím zaznívá, že stávající ruské válečné operace by měly vyvrcholit během šesti týdnů až dvou měsíců. A OSN varuje, že Rusové mučí ukrajinské válečné zajatce.

Do dvou měsíců hotovo. Ukrajinci útočí a prý vědí, co chystají Rusové
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ukrajina s územím obsazeným Rusy

Ruská agrese proti Ukrajině neutichá, ale Ukrajinci, snad v duchu hesla, že nejlepší obrana je útok, udeřili přímo na ruské území. Ukrajinské síly provedly potvrzený postup až 10 kilometrů do ruské Kurské oblasti.

„Ukrajinské síly provedly potvrzený postup až 10 kilometrů do ruské Kurské oblasti. Geolokalizované záběry zveřejněné 6. a 7. srpna ukazují, že ukrajinská obrněná vozidla postoupila do pozic podél trasy 38K-030 asi 10 kilometrů od mezinárodní hranice. Současný potvrzený rozsah a umístění ukrajinských záloh v Kurské oblasti naznačují, že ukrajinské síly pronikly nejméně dvěma ruskými obrannými liniemi. … Ruský zasvěcený zdroj tvrdil, že ukrajinské síly obsadily 45 km čtverečních území v Kurské oblasti od zahájení operace 6. srpna, a další ruské zdroje uvedly, že ukrajinské síly dobyly celkem 11 osad, včetně Nikolaevo-Daryino, Darino a Sverdlikovo a působí v Ljubimovce,“ napsal washingtonský Institut pro studium války (ISW).

ISW informuje

Geolokalizované snímky zveřejněné 7. srpna navíc ukazují, že ukrajinské síly zajaly více než 40 ruských válečných zajatců. Náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov tvrdí, že Ukrajinci pronikli na ruské území s asi tisíci muži a Rusové prý mají do jisté míry situaci pod kontrolou, protože Ukrajincům způsobili velké ztráty.

Z oblasti byly evakuovány tisíce Rusů. Ruský stát má uvolnit asi 1,8 miliardy rublů, v přepočtu přes 20 milionů dolarů, na pomoc těmto lidem.

Ruští prováleční blogeři se podle institutu ptají, jak k něčemu podobnému mohlo dojít. Obracejí se na ruského ministra obrany Andreje Bělousova a na dálku se ho ptají, proč lépe nezajistil hranice ruského státu.

Z ukrajinské strany mezitím zaznívá, že stávající ruské válečné operace by měly vyvrcholit během šesti týdnů až dvou měsíců. Šéf ukrajinského hlavního ředitelství vojenského zpravodajství (GUR) Kyrylo Budanov zdůraznil, že ukrajinské jednotky budou mezitím proaktivní a nenechají ruskou ofenzivu jednoduše vyčerpat, aniž by cokoliv udělaly.

Zatím však Rusové pokračují v postupu na Pokrovsk. Podle Ukrajinců však postupují jen za cenu vysokých ztrát.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ukrajinský generální štáb, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 08.08.2024 10:18:43
zná přesně na jednotky ztráty na ruské straně, ale o vlastních ztrátách informace nemá. Nebo má a tají je? Jinak opět propagandistický článek o hrdinství Ukrajinců a děsivých ztrátách Rusů. Apropo, jak OSN zjistilo, že Rusové mučí zajatce? Ukrajinci je nemučí? Izrael je nemučí? USA zajatce nemučí? Jděte již s tím jednostranným pohledem kamsi. To je přesně ten způsob, jak naučit lidi nevěřit ničemu, co hlásají oficiální média.

|  21 |  0

Další články z rubriky

Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

20:40 Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

Premiér Petr Fiala (ODS) je nemocen. „Není to nic vážného, je toho teď všude plno, tak se to nevyhnu…