Šéf resortu zemědělství Miroslav Toman v rozhovoru pro Lidovky.cz sdělil, že pro potravináře byla první koronavirová vlna horší než vlna druhá, protože první vlna nemoci a celostátní lockdown dorazil do Česka nečekaně, zatímco s vlnou druhou už bylo možné počítat. V první vlně se prý v potravinářských firmách pracovalo i šestnáct hodin denně. Jen proto, aby lidé našli v obchodech všechny potraviny včetně těstovin.
Zavření restaurací prý potravináře také citelně zasáhlo, ale ministr zdůraznil, že mohou žádat o pomoc v programu Agricovid, kde budou k dispozici asi 3 miliardy korun.
„Jen v masném průmyslu představovaly ztráty přibližně 600 milionů korun. V úhrnu za celý potravinářský sektor dosahuje odhadovaný výpadek až půldruhé miliardy korun. Uvidíme, jak to bude s restauracemi po Novém roce. Nejvíce byl v tomto směru zasažen pivovarnický průmysl, zejména malé pivovary, které jsou závislé právě na hospodách a restauracích. Jim jsme se snažili pomoci odpuštěním spotřební daně na pivo, jež se muselo zlikvidovat,“ pravil Toman.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
koronavirus
Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.
Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.
autor: mp