Drtivé vítězství AfD v Durynsku. Úspěch i v Sasku

01.09.2024 19:01 | Monitoring

Tři vládní strany se v zemských volbách v Durynsku dočkaly tak velkého výprasku, až dvě přepadly pod 5% hranici vstupu do parlamentu a jedna skončila těsně nad ní. Volby s drtivým přehledem vyhrála strana Alternativa pro Německo (AfD), v závěsu za ní opoziční konzervativní CDU. Velký úspěch si připsala i Aliance Sahry Wagenknechtové, jež se odtrhla od postkomunistické strany Die Linke. Podobné výsledky vyšly i z voleb v Sasku.

Drtivé vítězství AfD v Durynsku. Úspěch i v Sasku
Foto: Václav Fiala
Popisek: Autobus AfD

Zemské volby v Durynsku podle předběžných výsledků drtivě vyhrála strana AfD, kterou politici ostatních stran a média nazývají „extremisticky pravicová“. AfD si připsala 33,5 % hlasů a stala se tak nejsilnější stranou v Durynsku. Potvrdily se tak obavy některých politiků i médií, že AfD získá více než třetinu hlasů, díky čemuž by mohla blokační menšinou blokovat některá rozhodnutí, jako je kupříkladu volba soudců, informuje ZDF.

Vládní koalice se po volbách podle veřejnoprávní ZDF bude sestavovat velmi těžko, protože všechny strany před volbami deklarovaly, že s AfD do koalice nepůjdou. Uvažuje se tedy o koalici CDU s Aliancí Sahry Wagenknechtové a komunistické Die Linke. Případně pak koalice CDU, Aliance Sahry Wagenknechtové a SPD. SPD na celostátní úrovni vede kancléř Olaf Scholz. 

V předvolebních debatách se nejvíce řešila problematika migrace a války na Ukrajině. Tedy dvě témata, která Německo řeší na federální úrovni, nikoliv v jednotlivých státech federace.

Volební účast dosáhla 74 % oprávněných voličů. V roce 2019, kdy probíhaly volby v Durynsku naposledy, volební účast byla 64,9 % oprávněných hlasů. Při předchozích volbách nyní vítězná AfD měla 22 % hlasů a předběhla ji i Die Linke s 25,8 % hlasů a opoziční CDU s 27,2 % hlasů. Největší ztrátu tedy zaznamenala Die Linke, která přišla téměř o 20 % hlasů.

Mírně rozdílná situace nastala v Sasku, kde také probíhají zemské volby. Tamní volby ovládla konzervativní CDU. Těsně za ní se ocitla podle předběžných výsledků AfD. „Podle první projekce bude CDU nejsilnější silou v Sasku s 31,6 %, což je pod výsledkem z roku 2019 (32,1 %). Druhou nejsilnější stranou je AfD s 30,2 % (2019: 27,5 %). Aliance Sahry Wagenknechtové následuje s 12,0 %, Die Linke klesla na 4,0 % (2019: 10,4 %). SPD dosáhla 8,4 % a mírně vzrostla (2019: 7,7 %). Zelení dosáhli 5,4 % (2019: 8,6 %),“ informuje Tagesschau.

Kdyby přesto Aliance Sahry Wagenknechtové spojila své síly s AfD, změnil by se celkově politický směr Durynska i Saska, míní ekonom a spisovatel Markus Krall. „Volby v Durynsku a v Sasku jednoznačně vyhrála AfD. Gratuluji! Ale: Aliance Sahry Wagenknechtové splnila svůj systémový mandát a zabránila jasné změně, i když si to voliči přejí. Nyní musí Sarah Wagenknecht ukázat své barvy,“ napsal k možnosti jiné koalice ekonom a spisovatel Markus Krall.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A na našem zaprděném písečku zavládla panika!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseZablokován na Seznamu , 02.09.2024 7:41:28

|  6 |  0

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Rozdíl mezi konspirací a pravdou bývá někdy rok, jindy měsíc

20:00 Ivan Hoffman: Rozdíl mezi konspirací a pravdou bývá někdy rok, jindy měsíc

POHLED IVANA HOFFMANA Je to 23 let od útoků z 11. září, které zasáhly samotné srdce Ameriky. Co víme…