EU si chce posvítit na čínský internetový obchod

19.10.2024 18:38 | Monitoring

Ten, kdo vlastní mobil, se musel víc než jedenkrát setkat s reklamou čínského internetového obchodu Temu. Reklama na tento internetový obchod válcuje internetové prostředí českých uživatelů. Česká Bezpečnostní informační služba (BIS) varovala, že žádná sleva není zadarmo. A na internetový obchod Temu si chce posvítit i Evropská unie.

EU si chce posvítit na čínský internetový obchod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

Čínskému on-line obchodu Temu věnuje pozornost BIS, ale i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Spotřebitelská organizace dTest upozorňuje, že u Temu není jisté, jak nakládá s údaji, které získává od svých zákazníků. „Už její stažení může představovat bezpečnostní riziko a nelze jej doporučit. Na společnost TEMU evidují evropské spotřebitelské organizace stovky stížností,“ uvedla organizace dTest.

Upozornila také, že zboží prodávané na tomto on-line tržišti je tak laciné, protože ho dotují čínští komunisté. A pokud vám dorazí nějaký „šmejd“, prakticky nebudete mít šanci dovolat se reklamace, výměny zboží či vrácení peněz.

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

2%
hlasovalo: 12567 lidí
„Spotřebitel si na webu AmirExpress.com, vedený v angličtině, objednal bezdrátová sluchátka za 20 USD. Došlo mu však pouze jedno. Když si prostudoval popis objednávky, zjistil, že v popisu produktu je skutečně uvedeno jen jedno sluchátko, byť na obrázku u objednávky jsou vyobrazena obě. Jelikož se neuplatní české právo, podle nějž by šlo o nekalou praktiku, ale právo čínské, v němž se spotřebitel nevyzná, svůj boj raději předem vzdal,“ dal konkrétní příklad dTest.

Teď si chce na společnost Temu posvítit i Evropská komise. Informoval o tom server francouzského listu La Tribune.

Online obchodní společnost Temu je v hledáčku Evropské komise. Brusel požádal čínskou společnost tento pátek, aby poskytla podrobnosti o svém postupu proti prodeji nelegálních produktů. „Temu musí upřesnit zejména opatření přijatá ‚proti přítomnosti a opětovnému výskytu obchodníků prodávajících nelegální produkty‘ na její platformě,“ napsal k tématu server. A podle toho, jaké informace Evropská komise dostane, rozhodne o dalším postupu. Prý může dojít i na formální vyšetření.

Evropská komise chce zkrátka a dobře zjistit, zda čínská firma dodržuje pravidla zakotvení v DSA, v nařízení o digitálních službách.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák



Diskuse obsahuje 26 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Pak mi do koalice vleze ten černop*delník“. Sto třicet let s lidovci

20:16 „Pak mi do koalice vleze ten černop*delník“. Sto třicet let s lidovci

Během pátku zaujaly na sjezdu lidovců v Olomouci dvě události: Volba ministra zemědělství Marka Výbo…