Eidam s přílohou za sto osmdesát korun? Nechám si to zdát, řekl nám důchodce

24.05.2024 18:05 | Reportáž

Polévka v restauraci v centru Plzně téměř za stovku. Svíčková s knedlíkem za dvě stovky, ale nikoliv to drahé hovězí maso, ale „imitace“, respektive „falešná“ svíčková. Ze zadního hovězího nebo dokonce s vepřovým. Anebo dokonce se sekanou, tzv. „sekaná svíčková“. To všechno můžete najít v hospodách a hospůdkách z důvodu úspor. Ještě nedávno byla „meníčka“ do stovky. Pak ale přeskočila 100 korun, dnes jsou kolem 150 a blíží se ke dvěma stovkám…

Eidam s přílohou za sto osmdesát korun? Nechám si to zdát, řekl nám důchodce
Foto: Repro YouTube @StarejFotr
Popisek: Smažený sýr

Přesto se centrum ještě docela plní. Mohou za to cizinci, především Němci, pak Ukrajinci a také zaměstnanci magistrátu, dalších úřadů, bank a institucí, které jsou na takzvané lepší adrese – tedy kolem centra.

Sen o levném jídle

„To si můžu nechat jen zdát,“ konstatuje důchodce Jaroslav a nasává vůni pečeného masa, která se line z jedněch dveří. Z jiných oken je zase cítit přepálený olej. „No to je tedy útok na žlučník,“ říká onen muž a vrtí hlavou nad cenou 180 korun i s přílohou. „Normální eidam, který tady napíší jako nevím co, přejmenují jej, ale je tahací jako to bylo dřív,“ konstatuje muž. Ne každá hospoda samozřejmě používá nejlevnější ingredience. Ale je to prý velké pokušení, shodují se lidé „od fochu“, co nám nenápadně naznačují.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Keller: Jak topkař Niedermayer vyrobil dezinformaci o trumpismu

4:44 Keller: Jak topkař Niedermayer vyrobil dezinformaci o trumpismu

NEKOREKTNĚ S KELLEREM Jak se vyrábí dezinformace. Tak pojmenoval aktuální z řady komentářů pro Parl…