Eurokomisař Síkela. Od Leyenové dostal klíčovou oblast. Co další jména?

03.09.2024 15:46 | Monitoring

Deník Die Welt informoval o rozhodnutí předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové o obsazení klíčových eurokomisařských postů. Jmenovala i Josefa Síkelu, dosavadního ministra pro průmysl a obchod, který by měl získat vlivné místo eurokomisaře pro energetiku. Silný post získá i slovenský a polský komisař.

Eurokomisař Síkela. Od Leyenové dostal klíčovou oblast. Co další jména?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jozef Síkela

Největší poprask u výběru způsobil italský plánovaný eurokomisař Raffaele Fitto. Ten pochází z italské pravicové strany Bratři Itálie. Mediálně se Fittovi zavedla nálepka pravicový populista. Fitto by se měl dostat k postu výkonného viceprezidenta úřadu komise a měl by převzít zodpovědnost za ekonomiku a obnovu po covidu. V jeho rozpočtu bude 700 miliard eur.

Dalším výkonným viceprezidentem komise by se měl stát Lotyš Valdis Dombrovskis. Ten by měl mít pod sebou agendu rozšiřování Evropské unie a rekonstrukce Ukrajiny. Socialistická politička Teresa Ribera Rodriguezová, dříve ministryně pro klimatické změny ve vládě Pedra Sancheze ve Španělsku, dostane agendu ochrany klimatu. V úřadu komise bude hrát vedoucí roli při podpoře legislativních návrhů na transformaci v sociální, digitální a ekologické oblasti. Dosluhující francouzský komisař Thierry Breton, o kterém v poslední době bylo slyšet stran dopisu majiteli sítě X Elonu Muskovi, by si svůj mandát měl prodloužit. Jeho agendou by měl být průmysl a strategická autonomie Evropské unie. Nizozemec Wopke Hoekstra by se měl starat o mezinárodní i vnitřní obchod.

Nakonec předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová zmínila i Josefa Síkelu, kterému by měla připadnout agenda energetiky, což je v době transformace celé evropské sítě naprosto klíčová oblast.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To se má evropská energetika na co těšit, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKarle , 03.09.2024 17:29:53
alo ono je to jedno, stejně jde jen o to ji zlikvidovat a na to je Síkela určitě dost vhodný,

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …