Evropu a Česko čeká ztracená dekáda, varuje Klaus

13.11.2011 20:13 | Zprávy

Podle prezidenta Václava Klause čeká Evropu a také Českou republiku „ztracená dekáda“. Jedna z příčin je prý chybné systémové uspořádání Evropské unie, které má společné s komunismem to, že zde vládne diktát politiky nad ekonomikou.

Evropu a Česko čeká ztracená dekáda, varuje Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Prezident Václav Klaus v pondělním vydání časopisu Týden varuje před „ztracenou dekádou", která prý čeká Evropu a také Česko. "Mám-li být racionálně pesimistický, nikoli nemístně optimistický, obávám se, že Evropu - a nás spolu s ní - čeká 'ztracená dekáda', podobná té, jakou v 90. letech prožilo Japonsko. Dekáda bez ekonomického růstu, dekáda permanentních škrtů a záchranných balíčků, dekáda sociálního neklidu," vyjmenovává prezident.

Za příčinu tohoto stavu Klaus považuje chybné systémové uspořádání Evropské unie. Stejně jako v komunismu v něm prý vládne diktát politiky nad ekonomikou. "Vznik dluhové krize států je dán možností krátkodobě nevyrovnávat státní rozpočet. Nic více a nic méně tajuplného v tom není," míní Klaus.

Související: Klaus: Pokud se Unie nezmění jako Česko v 90. letech, stane se periferií světa

Podle něj bude muset následovat velká změna, aby se Evropa opět postavila na nohy. Něco podobného „naší transformaci po pádu komunismu". Jinak se prý přesune na okraj světové ekonomiky.

Klausovi za pár dní vyjde nová kniha s názvem Evropská integrace bez iluzí. Sám se totiž považuje za eurorealistu, i když je nazýván euroskeptikem. "Politika může být jen tam, kde je demokracie, to je na úrovni státu. Na úrovni kontinentu politika být nemůže," uzavírá Klaus.

Čtěte více:

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…