Expert nad předvolebními debatami. Odkryta slabina Nerudové

31.05.2024 12:22 | Zprávy

Další volby klepou na dveře. Volby do Evropského parlamentu proběhnou v Česku příští pátek a sobotu. Uspějí ve volbách sociální demokraté (SOCDEM) v čele s Lubomírem Zaorálkem? Nebo se prosadí „buldozer“ Alexandr Vondra? Průzkumy říkají něco jiného.

Expert nad předvolebními debatami. Odkryta slabina Nerudové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Předloňský rok, rok 2022, byl svým způsobem zvláštní. Neprobíhaly v něm vůbec žádné volby, což je v českém prostředí poměrně rarita. V roce 2023 už se konaly volby prezidentské, v roce 2024 proběhnou volby do Evropského parlamentu, do krajů i do jedné třetiny Senátu a v roce 2025 politický maraton vyvrcholí volbami do Sněmovny.

K volbám do Evropského parlamentu půjdou Češi, Moravané a Slezané už příští týden. Jednotliví kandidáti tak mají jednu z posledních možností, jak oslovit voliče. V debatách před televizními kamerami se střetávali např. Ivan David (SPD a Trikolora), Klára Dostálová (ANO), Marcel Kolaja (Piráti), Kateřina Konečná (STAČILO!), Danuše Nerudová (Starostové a osobnosti pro Evropu), Filip Turek (Přísaha a Motoristé), Alexandr Vondra (SPOLU) a Lubomír Zaorálek (SOCDEM).

Podle experta na politický marketing Oto Klempíře se v debatách projevuje ohromná politická zkušenost a velký objem znalostí Lubomíra Zaorálka.

„Svou zkušeností a ohromným penzem znalostí, který tam předvedl. On, když vysvětloval třeba panu Turkovi, jak může dojít k rozdrolení NATO, tak to bylo tak kulaté, že ten hranatý politik to nepobral,“ poznamenal Klempíř na konto bývalého poslance.

Politická zkušenost se podle jeho názoru projevuje i u Alexandra Vondry. „Saša Vondra, to je buldozer, který umí dosáhnout svého,“ poznamenal Klempíř.

Slabší výkon v závěru kampaně podle Klempíře podala lídryně ANO Klára Dostálová. Stejně tak Danuše Nerudová má podle něj problém. Sice se obklopila dobrým týmem, ale jedno slabé místo podle Klempíře přece jen má. „Myslím, že by v týmu potřebovala i někoho, kdo je zkušený politolog a kdo jí nedovolí, aby podkopala sama sebe,“ podotkl Klempíř k debatám na CNN Prima News.

Jednou z posledních možností, jak plošně oslovit voliče, měli kandidáti v debatě na České televizi. Vondra tam řekl, např. coby absolvent Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, že myšlenka Green Dealu sama o sobě špatná není, ale provedení je mizerné. „Musíme ukončit ‚operaci Greta‘, to hysterizování veřejnosti,“ uvedl s tím, že dekarbonizaci musíme dělat s ekonomickými možnostmi, aby to bylo sociálně únosné, jinak se odsoudíme k „totálnímu zaostávání“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vondra je zákeřná figura, které se v Bruseli náramně zalíbilo., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefrontový nevoják , 31.05.2024 13:31:40
Kdy zaplatíš spolu s Topolem skoro půl miliardy dluhu, co po vás zbyl, ty prolhaný promopro křápe??

|  11 |  0

Další články z rubriky

Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

22:30 Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

Superdebatu před nadcházejícími senátními a krajskými volbami přinesla Česká televize, a to živě z B…