FOTO Slibuji. Poslanci přebírají osvědčení

08.11.2021 14:27 | Zprávy

Nově zvolení poslanci se dnes odpoledne poprvé po volbách sešli na ustavující schůzi. Sněmovna tak po zhruba měsíci obnoví činnost. Poslanci zejména složili slib a zřídí mandátový a imunitní výbor. Nejsledovanější body první schůze, tedy volba nového předsedy a místopředsedů dolní komory, budou na programu zřejmě ve středu.

FOTO Slibuji. Poslanci přebírají osvědčení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní předání osvědčení o zvolení poslancem/ poslankyní

Při první schůzi poslanci sedí v lavicích hlavního zasedacího sálu v abecedním pořadí. Návrh zasedacího pořádku podle příslušnosti k jednotlivým stranickým klubům bude plénum schvalovat až na další schůzi. Ustavující schůzi bude až do zvolení nového předsedy řídit v souladu se zákonem bývalý předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO).

Až po ukončení schůze podá demisi nynější vláda ANO a ČSSD vedená Andrejem Babišem (ANO). Nový kabinet skládají koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů s hnutím STAN, které mají v nové Sněmovně většinu 108 ze 200 hlasů. Jejich kandidátem na premiéra je předseda ODS Petr Fiala.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Masakr v Británii. Levičák Starmer je blízko k rekordnímu triumfu

0:01 Masakr v Británii. Levičák Starmer je blízko k rekordnímu triumfu

Britové si zvolili novou sněmovnu. K moci se podle předběžných odhadů po 14 letech podle očekávání v…