Fiala si nepomohl. Jádro je s novou EU v ohrožení

18.09.2024 21:15 | Zprávy

Říká se, že český premiér Fiala (ODS) má dobré vztahy s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Ale při obsazování postů v Evropské komisi mu to nepomohlo. Český kandidát na eurokomisaře Síkela si pomýšlel na silné portfolio, ale nakonec mu zůstala jen starost o zahraniční vztahy s partnery EU. Zato Španělé a Slováci mohou být spokojeni. Španělka Teresa Ribera dostala v komisi obrovskou moc a Robert Fico, slovenský premiér a častý kritik EU, též nebude mít důvod ke stížnostem.

Fiala si nepomohl. Jádro je s novou EU v ohrožení
Foto: Screen X Teresa Ribera
Popisek: Teresa Ribera, komisařka EU pro hospodářskou soutěž, architektkou klimatické neutrality a ekonomickou transformaci

Do poloviny září mohli Češi doufat, že v Evropské komisi dostanou silné portfolio. A pak přišla staronová předsedkyně komise Ursula von der Leyenová a rozhodla jinak. Končící ministr průmyslu Jozef Síkela nedostal ani silné ekonomické portfolio, ani energetickou oblast. Stal se komisařem pro udržování zahraničních vztahů EU.

Anketa

Má cenu jít ke krajským a senátním volbám?

93%
5%
hlasovalo: 7677 lidí
„Rozhodně to není portfolio, o které česká vláda usilovala,“ uvedl analytik Viktor Daněk pro server Seznam Zprávy. Daněk působí jako zástupce ředitele Institutu pro evropskou politiku Europeum. Ale pokud Síkela ukáže ostré lokty, může mít v Evropské komisi vliv, protože i Síkela bude promlouvat do vztahů s Čínou a bude promlouvat i do získávání strategických surovin.

Naproti tomu Španělka Teresa Ribera a s ní celá španělská vláda může být spokojená. Socialistická politička, která se po celou svou politickou dráhu věnuje ochraně klimatu, je velkou kritičkou jaderné energie. Server Politico napsal, že Ribera je připravena stát se šéfkou EU pro hospodářskou soutěž, architektkou klimatické neutrality a ekonomickou transformátorkou v jedné osobě.

„Jedná se zřejmě o nejmocnější post, jaký kdy byl v rámci výkonné moci EU vytvořen: Je to pozice, která v sobě spojuje práci šéfa pro hospodářskou soutěž, architekta klimatické neutrality a tvůrce ekonomických změn,“ uvedl server Politico s tím, že Ribera čelila kritice jak ze strany pravicové Evropské lidové strany, tak ze strany francouzské vlády, ale i ze strany kapitánů průmyslu.

A Teresa Ribera už se těší, jak zrealizuje evropský zelený sen. „Je to skvělá příležitost pokračovat v budování evropského snu,“ Její titul „výkonná viceprezidentka“ pro „čistý, spravedlivý a konkurenceschopný přechod“ naznačuje rozsah její působnosti.

Vysoce postavený úředník komise uvedl, že von der Leyenová vybrala Riberu s ohledem na blížící se klimatické cíle EU do roku 2030. Blok je v současné době neplní, což ohrožuje jeho cíl nulové čisté spotřeby do roku 2050. Ribera to má změnit.

„Teresa Ribera má vzácnou schopnost zprostředkovat obtížné dohody: o spravedlivém přechodu se španělskými uhelnými pracovníky a o postupném vyřazení fosilních paliv s hlavními petrolejáři. Tyto schopnosti bude v Bruselu potřebovat,“ uvedla Linda Kalcherová, výkonná ředitelka think tanku Strategic Perspectives. Díky těmto úspěchům získala Ribera naprostou důvěru španělského vůdce Pedra Sáncheze, který ji jmenoval místopředsedkyní vlády a pověřil ji vedením hospodářské obnovy země po pandemii.

Anketa

Zvládá Česká republika současné povodně?

hlasovalo: 4549 lidí
Peter Liese, specialista Evropské lidové strany pro oblast klimatu, vyjádřil naději, že Ribera bude ve svých ekologických aktivitách mnohem více zohledňovat potřeby evropského průmyslu. Její předchůdce Franz Timmermans, též socialista, to totiž nedělal a podle členů EPP to byla chyba. „Doufám, že ostatní komisaři na to budou tlačit – v případě potřeby konfliktu s místopředsedkyní.“

Krotiti by ji měl např. Nizozemec Hoekstra, který bude mít na starosti přímo životní prostředí. Tento muž má podle serveru Politico k Leyenové blízko a měl by Riberu opravdu pohlídat. Von der Leyenová rovněž nabídla významnou roli v oblasti průmyslové strategie francouzskému ministru zahraničí Stéphanu Séjournemu, blízkému spojenci francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Ribera se staví rezervovaně i k jaderné energii. Je přesvědčena, že ve Španělsku svítí intenzivně slunce tolik dní, že je to mnohem levnější zdroj energie než jádro.

Kromě toho chce von der Leyenová, aby Ribera vedla práci na přípravě zákona o „čisté průmyslové dohodě“, který by podpořil technologie šetrné ke klimatu, zakotvil do zákona cíl snížit emise do roku 2040 o 90 %. Současně bude Ribera mít na starosti i boj proti energetické chudobě.

Server Euronews k tématu doplnil, že Španělé získali v nové komisi přímo „mega portfolio“.

„A co víc, Ribera byla pověřena politikou hospodářské soutěže jako nástupce Margrethe Vestagerové. Hospodářská soutěž je jednou z největších cen v Bruselu, protože smlouvy dávají komisi výhradní pravomoc rozhodovat o fúzích, státní podpoře a antimonopolních zákonech,“ upozornil server Euronews.

Podle Euronews může být spokojen i slovenský premiér Robert Fico, častý kritik EU. Slovenský kandidát na eurokomisaře, bruselský veterán, který si prošel řadou funkcí, si ponechává interinstitucionální vztahy a transparentnost a nečekaně se stává komisařem pro obchod a ekonomickou bezpečnost, což je titul, který ukazuje, jak úzce jsou ve 21. století propojeny otázky obchodu a bezpečnosti. Od Šefčoviče jako takového se bude očekávat, že na jedné straně podepíše dohody o volném obchodu se spolehlivými zeměmi a na druhé straně se postaví nekalým praktikám Číny.

Hlavními poraženými jsou podle Euronews Maďarsko a Malta. Viktor Orbán pro svého kandidáta do komise vyfasoval post ochrany zdraví zvířat a na Maltu zbyla péče o evropský sport a kulturu.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 34 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Leyenová má s Fialou dobré vztahy asi tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 19.09.2024 5:58:16
jako má anglická královna se svým spolehlivým štolbou, který na přehlídce drží koně u huby aby se nesplašil, zatímco ona salutuje a kyne davům. Zatímco ji každý vnímá, chlap u nozder je neviditelný, po přehlídce nikdo nedokáže popsat jak vypadá, ze všeho nejméně královna sama. Tak nějak to je s "dobrými vztahy" mezi von Leyen a skromnou fialkou pod keřem se krčící. Takovej trouba. Důchodce bude obírat, třetina úspor za jeho vlády znehodnocena a stejně je mu to v zahraniční politice prd platné, každému je pro srandu, nebo ho znají jen když ho chtějí využít (viz Zelenskyj) a pak ho odkopnou, státníka.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Šílenost od ministra teologa, která má platit už příští rok. Veleba mluví o likvidaci českého zemědělství

15:49 Šílenost od ministra teologa, která má platit už příští rok. Veleba mluví o likvidaci českého zemědělství

POHLED SELSKÝM ROZUMEM „Kdo omezí zemědělskou výrobu v EU po vystoupení Velké Británie?“ ptá se expr…