Firmy z EU jdou do USA. Česko? Velmi zlé. Bobošíková předložila fakta

28.09.2022 10:45 | Komentář

„Malá země, velké předsednictví.“ Tak se chlubí ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela svými úspěchy v čele Rady EU. V minulé televizní debatě dokonce mluvil o průlomu v energetice. Jak takový průlom vypadá, ostře a bez servítek ukázala novinářka Jana Bobošíková ve svém pořadu Aby bylo jasno. Firmy prý odcházejí z Evropy a český průmysl se hroutí. Hrozí nám katastrofa?

Firmy z EU jdou do USA. Česko? Velmi zlé. Bobošíková předložila fakta
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezidentka ISDE, Jana Bobošíková

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela je v poslední době čím dál častěji terčem kritiky ze strany opozice, médií i veřejnosti. Je mu vyčítána laxnost při řešení aktuální energetické krize a zmatená komunikace, která prý vytváří víc otázek než odpovědí.

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí

Nyní se do Síkely opřela i novinářka Jana Bobošíková ve svém podcastu na YouTube nazvaném Aby bylo jasno. Tvrdé kritice podrobila pořad redaktora České televize Václava Moravce, jehož označila za „sebestředného moderátora.“ V posledních Otázkách Václava Moravce se střetl ministr Síkela se svým předchůdcem v čele resortu Karlem Havlíčkem (ANO) a energetickým expertem Jaroslavem Mílem. V reakci na ministrovu sebechválu v nedávné televizní debatě jej Bobošíková ironicky označila za „bruselskou energetickou megastar“ a připomněla, že firmy za našeho předsednictví opouštějí unii a prchají do USA a že český průmysl je v „kritické situaci a mnoho firem nepřežije.“ Síkela, který je jako šéf resortu průmyslu a obchodu z velké části zodpovědný za energetickou politiku, přitom tvrdí, že česká vláda v rámci svého předsednictví dosahuje nevídaných úspěchů a dokonce hovoří o jakémsi „průlomu“ v energetice.

Jak takový průlom vypadá, ukázala novinářka a vystudovaná ekonomka na několika konkrétních příkladech. Podle amerického deníku Wall Street Journal evropské firmy kvůli rostoucím cenám energií hromadně přesouvají svou činnost za oceán. Jedná se o společnosti, které vyrábějí ocel, hnojiva a další nepostradatelné suroviny, bez nichž se průmysl neobejde. Kromě levnějších energií je dalším lákadlem pro takové firmy snížení federálních daní, které nedávno oznámil americký prezident Joe Biden v rámci boje s inflací. Výrobu z Německa do Spojených států přesouvají například automobilky Tesla a Volkswagen, dánská klenotnická společnost Pandora a lucemburská ocelářská firma ArcelorMittal. Produkce hliníku v Evropě se zase propadla na nejnižší úroveň za posledních 50 let. Experti prý varují, že hrozí deindustrializace Evropy.

Bezprecedentně těžké období zažívá i legendární česká automobilka Škoda, o čemž promluvil předseda představenstva mateřského konglomerátu Volkswagen. Společnost se ani v budoucnu neobejde bez dostupných energií. Raketově rostoucí ceny energií podle viceprezidenta Svazu průmyslu Radka Špicara dopadají na český průmysl brutálněji než na ostatní evropské ekonomiky, neboť jsme nejprůmyslovější zemí v Unii s velkým počtem energeticky náročných provozů. Prý lze v důsledku krize očekávat bankroty a masové propouštění zaměstnanců.

Ministr Síkela svou dosavadní práci pochválil slovy „malá země, velké předsednictví.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AKS

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…