Fotbalista Mbappé šíří strach z Le Penové. Vyvalilo se však, co Francouze tíží víc

26.06.2024 9:43 | Zprávy

Zatímco se v Německu hraje fotbalové mistrovství Evropy, ve Francii se kvapem blíží parlamentní volby a znovu se ukazuje, že sport a politika jdou ruku v ruce. Po dlouhou dobu. Důkazem budiž vystoupení francouzského fotbalového reprezentanta Mbappeho, který se vymezil proti Národnímu sdružení Marine Le Penové. Otázkou však je, zda jeho apel padne na úrodnou půdu. Protože sociologické průzkumy naznačují, že mnoho Francouzů trápí úplně jiné věci.

Fotbalista Mbappé šíří strach z Le Penové. Vyvalilo se však, co Francouze tíží víc
Foto: FCB
Popisek: Marine Le Penová s voliči

160 francouzských sportovců napsalo otevřený dopis vyzývající voliče, aby odmítli Le Penovou a její stranu Národní sdružení (RN). Ve francouzských parlamentních volbách 7. července. Ty prezident Emmanuel Macron vypsal poté, co jeho centristé utrpěli tvrdou porážku ve volbách do Evropského parlamentu, ve kterých zabodovala Marine Le Penová a její kolega Jordan Bardella.

„Respekt je jedním ze základních kamenů sportu: Respekt k soupeři na hřišti, respekt k těm, kteří neuvažují jako my, respekt k životnímu prostředí. Extrémní pravice tento respekt pošlapává každý den,“ píše se v dopise.

Během nedělní tiskové konference francouzský kapitán (Kylian Sanmi Mbappé Lottin (*1998) řekl, že chce hájit „hodnoty rozmanitosti, tolerance, respektu“.

„Chci oslovit Francouze, zejména mladší generaci,“ řekl Mbappe. Na jeho vystoupení upozornil např. server britského listu The Telegraph. „Můžeme to změnit. K moci se mohou dostat extrémisté. Doufám, že můj hlas bude mít co největší váhu. Musíme se identifikovat. Máme hodnoty rozmanitosti, tolerance a respektu. Každý hlas se počítá, a to je něco, co nemůžeme ignorovat. Doufám, že se rozhodneme správně a že i nadále budeme hrdí na to, že 7. července oblékneme dres francouzského národního týmu.“

„Dnes všichni vidíme, že extrémisté jsou velmi blízko k získání moci,“ řekl Mbappe. „Nechci reprezentovat zemi, která neodpovídá mým hodnotám, našim hodnotám,“ dodal a vyzval národ s 68 miliony obyvatel k podpoře „diverzity a tolerance“.

Jeho týmový kolega Marcus Thuram výslovně apeloval na své fanoušky, aby v parlamentních volbách hlasovali proti Národnímu sdružení.

A přišla odpověď.

„Možná vás překvapím, ale má pravdu,“ řekl mluvčí RN Laurent Jacobelli v rozhovoru pro France Info. „Ani já, ani moje strana nemáme nic společného s pojmem ‚extrémní‘,“ dodal.

Na Mbappeho výroky reagoval i premiér Gabriel Attal, který řekl, že fotbalista má právo vyjadřovat se k politice a může působit jako vzor pro své fanoušky. „Myslím, že mnoho mladých lidí stojí za Kylianem Mbappem,“ řekl Attal ve zpravodajském rádiu RTL.

Australský list The Sydney Morning Herald si položil otázku, zda fotbalový kapitán skutečně dokáže ovlivnit volební výsledek Le Penové.

Hvězda narozená v Paříži, která má rodinné kořeny v Kamerunu a Alžírsku, je jednou z nejoblíbenějších postav Francie, by teoreticky mohla pohnout veřejným míněním.

Australský list o Le Penové důsledně hovoří jako o „krajně pravicové političce“. „Naposledy byla Francie řízena krajní pravicí vichistickým kolaborantským režimem, když byla Francie pod německou okupací. Macron vytvořil zběsilou politickou situaci,“ napsal server listu.

Ale jedním dechem dodal, že Le Penová už delší dobu mírní své vlastní výroky a stává se přijatelnější pro stále větší množství Francouzů.

Ředitel výzkumu francouzského Národního centra pro vědecký výzkum Luc Rouban navíc naznačil, že řadu Francouzů trápí jiné věci, než rozmanitost francouzské společnosti.

Ztráta hodnoty na trhu práce; úbytek citelný i v rámci rodiny, s pocitem, že si lidé žijí hůř než předchozí generace. Se strachem, že pro budoucí generace to bude ještě horší,“ poznamenal Rouban s tím, že to vše podkopává důvěru k současné podobě společnosti.

Toho, co řadu Francouzů pálí, si je vědoma i Le Penová, která v médiích prohlašuje, že Emmanuel Macron zcela podkopal veřejné finance. „1 000 miliard eur dodatečného dluhu za sedm let,“ nechala se slyšet Le Penová. Bídná situace podle ní panuje i v oblasti migrační politiky a nejzásadnější podle Le Penové je, že obyvatelům Francie klesá kupní síla.

 

 

A ať už nakonec předčasné volby dopadnou jakkoli, podle The Sydney Morning Herald nelze kapitánovi francouzské fotbalové reprezentace upřít odvahu za projevení svého občanského postoje.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Taky jeden z těch, co usoudil,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 26.06.2024 13:02:03
že když umí honit mičudu po pažitu, tak je ten pravej na rozdávání rozumů. A co pořád mají s tím respektem? Vždyť zrovna Francouzi mají k respektu k ostatním zatraceně daleko. Nedávno jim to vysvětlili v Nigeru, loni v Mali, před lety v Alžírsku... Francouzi zrovna se zachovali v Libyi jako dobytek, přiložili rovněž svou nenechavou pařátu k dílu na Ukrajině, a v tom hodlají pokračovat... Tak jakýpak respekt? Mají mindrák z toho, že už je nikdo nebere vážně jako ve středověku.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Karel Janeček pro PL: Vystraš, rozděl a panuj, o to jde. Hrozí i horší věci než vymření

4:45 Karel Janeček pro PL: Vystraš, rozděl a panuj, o to jde. Hrozí i horší věci než vymření

Strategie dnešních elit včetně Fialovy vlády na ovládnutí lidí? „V současnosti podle mého názoru pla…