Frustrovaní jedinci, osoby ve zlé situaci. BIS řekla, na koho cílí „dezinformátoři“

17.10.2022 15:00

Dnes Bezpečnostní informační služba zveřejnila svou výroční zprávu za rok 2021. Hlavní téma v ní byly Vrbětice a odhalení „vlivového agenta“, který měl mít přístup k některým novinářům a zprostředkovaně i k politikům, a měl pomáhat šířit proruské narativy. Naopak vliv dezinformací na volby byl prý marginální. „Dezinformátoři svými aktivitami cílili na osoby ve zhoršené životní situaci a na nespokojené frustrované jedince,“ uvedla BIS.

Frustrovaní jedinci, osoby ve zlé situaci. BIS řekla, na koho cílí „dezinformátoři“
Foto: BIS
Popisek: Michal Koudelka

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí
Dnes zveřejnila Bezpečnostní informační služba svou výroční zprávu za rok 2021. Dodejme, že až překvapivě brzo. Naposledy publikovala BIS svou výroční zprávu v říjnu v roce 2017, od té doby byla většinou publikována v listopadu a v roce 2018 dokonce až v prosinci.

Hned jako první významnou událost zpráva zmiňuje výbuch ve Vrběticích a jeho vyšetřování, které „zasadilo vztahy s Ruskem do nového rámce“. BIS upozorňuje, že vyšetřování je v kompetenci orgánů činných v trestním řízení. A BIS jim dle svých slov poskytuje součinnost. BIS očekává, že vzhledem k nastolení „diplomatické parity“ ruské působení na území ČR bude probíhat ze zahraničních konzulátů a ambasád. Čína se zase snaží potírat podporu samostatnosti Tibetu, Tchaj-wanu a Sin-tiangu a také podporu prodemokratických hnutí v Číně a hnutí Falun Gong. Vzrůstá prý význam čínské krajanské komunity. BIS dále zmiňuje kyberšpionážní útoky, za kterými mají stát aktéři „spojovaní s Ruskem a Čínou“. V ČR se však měla vyskytovat i infrastruktura útočníků pro kyberšpionáž na území jiných států.

BIS sledovala i zásahy do voleb ze strany „domácích dezinformátorů“ či „alternativních médií“. Ty ovšem podle ní byly marginální a příznivci anti-covid hnutí se shromažďovali především na internetu. „BIS nezaznamenala přímý vliv cizí moci na organizování anti-covid akcí či šíření dezinformací k tématu covid-19,“ uvádí se ve zprávě.

Zmíněná parita pak dle BIS vedla k tomu, že se pracovníci z ruské ambasády nemohli tak často setkávat s proruskými aktivisty. Jednomu z „vlivových agentů“ se přesto tyto kontakty prý dařilo udržovat a dotyčný má dle BIS i kontakty s některými novináři nebo zprostředkovaně s některými politiky. Tyto vazby podle BIS používal k „nastolování proruské politické agendy“, koordinaci veřejných vystoupení těchto politiků a k „medializaci narativů, jež jsou v souladu se zahraničně-politickými zájmy RF“. Tento agent měl být součástí finančně zajištěné vlivové skupiny, která měla rozšiřovat okruh proruských novinářů a aktivistů a kteří by jednak tvořili „alternativní mediální obsah“ a pořádali veřejné akce použitelné ruskou propagandou.

„Zapojeným osobám byly propláceny náklady na přípravu materiálů a v některých případech jim byly zajišťovány výjezdy do zahraničí, kde byla jejich činnost dále koordinována a kontrolována,“ uvádí se ve zprávě. Na proruské aktivisty se prý obracela i ruská média, aby jejich „tendenční stanoviska“ mohla využít k údajné propagandě.

BIS se věnovala také činnosti ohrožujícím „demokratické základy státu“. Dezinformace, které měly podlomit důvěru ve volební proces, prý byly nekoordinované a jejich dopad marginální. „Antipatie zástupců antisystémové scény vůči určitým kandidujícím subjektům rovněž vedla ke zvýšenému dezinformačnímu tlaku vůči nim,“ uvádí zpráva. O volby prý jevily zájem i organizace fungující jako „vlivové platformy plně kontrolované ruským státem“.

Tzv. dezinformační scéna je dle BIS propojená, ale decentralizovaná. „Dezinformátoři svými aktivitami cílili na osoby ve zhoršené životní situaci a na nespokojené frustrované jedince,“ tvrdí kontrarozvědka a dodává, že někteří dezinformátoři na šíření materiálu profitují přes příspěvky od publika. K šíření se pak používá Facebook, e-maily i sociální síť Telegram. Dezinformace o covidu pak podle BIS šířili kandidáti ve volbách. Anti-covid aktivisté se v roce 2021 radikalizovali, ale nedokázali oslovit širší veřejnost, míní kontrarozvědka. Proruští aktivisté s anti-covid aktivisty měli být v symbióze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…