Generál Pavel získal nejvyšší ocenění resortu obrany. Předala mu ho Karla Šlechtová

28.08.2018 11:38

Armádní generál Petr Pavel v úterý převzal Kříž obrany státu, nejvyšší vyznamenání Ministerstva obrany ČR. O jeho udělení rozhodla dnes již bývalá šéfka resortu Karla Šlechtová. Rozhodnutí podepsala poslední den v úřadu a nyní Pavlovi medaili spolu s novým ministrem předala.

Generál Pavel získal nejvyšší ocenění resortu obrany. Předala mu ho Karla Šlechtová
Foto: www.karlaslechtova.cz
Popisek: Exministryně obrany Karla Šlechtová předává generálu Pavlovi nejvyšší vyznamenání Ministerstva obrany

Bývalý náčelník generálního štábu armádní generál Petr Pavel, který nedávno skončil své působení na nejvyšší vojenské pozici v Severoatlantické alianci, v úterý dopoledne převzal vyznamenání.

Generál Pavel obdržel Kříž obrany státu, nejvyšší resortní ocenění Ministerstva obrany. Přestože je nyní ve funkci ministra obrany Lubomír Metnar, generál Pavel medaili získal od Karly Šlechtové. Vše totiž pocházelo právě z její hlavy a poslední den ve funkci, před dvěma měsíci, ještě stihla příslušné rozhodnutí podepsat.

K předání došlo až nyní, pochopitelně za účasti nového šéfa resortu. Přesto Petr Pavel Kříž obrany státu převzal od Šlechtové, neboť příslušný diplom nese právě její podpis. “Gratuluji a děkuji panu generálovi Petru Pavlovi za jeho službu naší vlasti a reprezentaci nás v zahraničí především v NATO jako šéfa vojenského výboru. Jsem ráda, že s důstojností proběhlo předání mého rozhodnutí nejvyššího ministerského vyznamenání Kříže obrany státu. Pane generále, vážím si Vás,” uvedla po slavnostním aktu na svém facebookovém profilu exministryně.

Jak sdělila už dříve, rozhodnutí o udělení ocenění padlo za jejího působení v červnu. “Před svým koncem na pozici ministryně obrany jsem rozhodla o udělení nejvyššího ministerského vyznamenání a to Kříže obrany státu pro pana generála Petra Pavla. Dne 27. června 2018 jsem své rozhodnutí a diplom podepsala. Pana generála Pavla si velmi vážím jako člověka, který veškerou svou kariéru a život sloužil a slouží státu. Zažili jsme spolu mnoho jednání na vládě a následně na setkání ministrů obrany v NATO. Jsem pyšná, že Čech, někdo jako právě generál Pavel, nás reprezentoval v nejvyšší NATO vojenské pozici. Zítra proběhne předání mnou podepsaného diplomu a Kříže. Jsem ráda, že jsem pozvána alespoň jako účastník předání,” uvedla k tomu na sociálních sítích Karla Šlechtová.

Armádní generál Petr Pavel slouží českému státu coby voják po celý svůj život. Studoval na elitních vojenských školách včetně štábní školy v Camberley, na Královské akademii obranných studií či King’s Colledge London. V armádě začínal jako výsadkář, v 90. letech byl vojenských zpravodajcem. Poprvé o sobě dal veřejně vědět během mírové mise na UNPROFOR na Balkáně, jehož jednotka zahránila odříznuté franouzské vojáky. 

Následně stoupal přes různé významné armádní funkce až na pozici náčelníka generálního štábu, kde nahradil Vlastimila Picka. O necelé tři roky později uspěl a byl zvolen do čela Vojenského výboru NATO. Mandát v centrále Aliance mu vypršel letos v červnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ochrankáři, co našli kokain, ve sněmovně skončili. Ani zrnko pravdy, zuřila Pekarová

13:14 Ochrankáři, co našli kokain, ve sněmovně skončili. Ani zrnko pravdy, zuřila Pekarová

Kdo je favoritem evropských voleb? A jak ovlivňuje Poslaneckou sněmovnu kokainová kauza? V Partii Te…