Gól do vlastní branky? Nerudová chce Turkovi ukázat na Primě. Už jedou vtipy

02.06.2024 6:31 | Monitoring

Lídryně kandidátní listiny STANu pro volby do europarlamentu Danuše Nerudová oznámila rozhodnutí jít do duelu s jedničkou koalice Přísahy a Motoristů Filipem Turkem, jehož dle svých slov chce konfrontovat kvůli jeho názorům na účastníky Prague Pride, na duševní problémy mladé generace či na klimatickou změnu. „Chová se jak velký machr, protože jste se mu nikdo pořádně nepostavil,“ padlo od Nerudové. Podle mnohých názorů však rozhodnutí Nerudové naopak Turka představí i voličům, kteří o něm dosud neslyšeli, a přinese mu hlasy navíc. „Politici STAN právě rozjeli masivní kampaň Filipa Turka s cílem zviditelnit ho širší populaci,“ zaznívá.

Gól do vlastní branky? Nerudová chce Turkovi ukázat na Primě. Už jedou vtipy
Foto: Reprofoto: sociální síť X Danuše Nerudové
Popisek: Danuše Nerudová v dresu

Filip Turek a Danuše Nerudová. Dva naprosté protiklady mezi lídry relevantních kandidátních listin pro letošní volby do Evropského parlamentu. Tyto protipóly v pohledu na svět se tak staly určitým symbolem letošních eurovoleb.

Brněnská ekonomka se dlouhodobě prezentovala jako kandidátka mladých lidí a moderních liberálních témat. Už coby prezidentská kandidátka v roce 2022 využívala v kampani své syny, akademickou půdu i moderní technologie. Když ale Člověk v tísni uspořádal tradiční „studentské volby“, v nichž školní mládež ve věku 15 až 18 let před volbami naznačuje rodičům, jak to vidí ona, skončila na druhém místě za koalicí Spolu právě kandidátní listina Motoristů a Přísahy. Ti bodovali na učilištích, na středních odborných školách a především ve venkovských regionech.

Mezi Turkem a Nerudovou to jiskřilo už v kolektivních debatách volebních lídrů, třeba k tématu migračního paktu, který podepsal „stranický předseda“ Danuše Nerudové Vít Rakušan (STAN) – a Turek se zařadil k jeho nejostřejším kritikům. Když v debatě Turek hovořil o relokacích a pokutách, pokud migranty nepřijmeme, dostalo se mu od Nerudové poznámky, že „tomuto se říká solidarita“. – „Ne. Říká se tomu výpalné,“ vypálil lídr kandidátní listiny Motoristů a Přísahy, jimž průzkumy v posledních týdnech přisuzují zisk přes 5 %, tedy postup do Evropského parlamentu.

V kampani si Turek připsal mnoho dalších výroků, které by se daly označit jako tzv. nekorektní. Zaujal i vizuální prezentací pracující s prvky luxusu, kterou oponenti označovali za kýč.

Po několika jeho poznámkách o ženách a o menšinách se Nerudová rozhodla postavit se mu v přímé debatě, která by měla proběhnout v pondělí na CNN Prima News. 

Nerudová pondělní duel s Turkem oznámila skrze své sociální sítě, kde umístila video s poznámkou, že „jeho nebezpečné lži je načase demaskovat“. „Tak, pane Turku, koukám, že jste si z urážení lidí udělal sport a z výsměchu formu politického boje. Že o mně dlouhodobě mluvíte, že jsem blbá anebo psychicky nemocná, mě netěší. Ale co mi vadí, je, že dlouhodobě urážíte mladé lidi, LGBT komunitu, ženy a všechny, kterým jde o životní prostředí,“ říká Nerudová ve videu s tím, že má potřebu se těchto lidí zastat.

Vadí jí například to, jak se Turek dříve vyjádřil vůči účastníkům LGBT festivalu Prague Pride, když napsal, že jde o „pochod deviantů, který reálně poškozuje všechny normální homosexuály“. – „To fakt není OK,“ zhrozila se nad těmito slovy Nerudová.

Stejně tak dle ní „není OK vysmívat se duševním problémům mladé generace“. „A mimochodem, ty duševní problémy mohou mít například z toho, že když neuděláme nic se změnou klimatu, tak se jim tu prostě nebude žít dobře,“ vyjevila Nerudová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

mír

To, že si většina lidí přeje mír, je logické a pochopitelné, ale zeptám se vás jinak. Když Ukrajina teď přistoupí na podmínky Ruska, vzdá se části svého území a zaváže se nevstoupit do NATO ani EU nebude tak její dosavadní snaha ubránit se, při které vyhaslo spousta životů úplně zbytečná? A má vůbec...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ač k některým výrokům pana Turka výhrady mám, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseoptimus , 02.06.2024 12:59:12
s výrokem o LGBT souhlasím. Prague Pride je prachsprostá dekadentní akce. Nakrucování holých zadků se zaraženými pštrosími péry není nic jiného než úchylárna a s homosexulály či lesbami žijícími mezi námi normálním občanským životem, nemá opravdu nic společného.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Vyhrajeme. Z Ruska jdou „signály“ ne podle chuti Petra Fialy

10:44 Vyhrajeme. Z Ruska jdou „signály“ ne podle chuti Petra Fialy

Překvapení, pohoršení, šok. Tak reagují mainstreamová média na výkon Joea Bidena v debatě proti Dona…