Gruzie: Prezidentské veto zákona „o zahraničních agentech“ padlo

28.05.2024 19:05 | Monitoring

Gruzínský parlament v úterý přehlasoval prezidentské veto zákona, který říká, že skupiny přijímající finanční prostředky ze zahraničí se musí registrovat jako zahraniční agenti. Podle některých názorů je legislativa autoritářská a inspirovaná Ruskem. Tisíce lidí přišly protestem vyjádřit nesouhlas přímo před budovu parlamentu, uvádí agentura Reuters.

Gruzie: Prezidentské veto zákona „o zahraničních agentech“ padlo
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: vlajka Gruzie

Úterní hlasování, které ignorovalo námitky gruzínské prezidentky Salome Zurabišviliová, jejíž pravomoci jsou převážně ceremoniální, připravuje půdu pro to, aby předseda parlamentu v nadcházejících dnech podepsal tento zákon. Ten tak může učinit v případě, že prezidentka během následujících pěti dní zákon nepotvrdí.

Spor o návrh zákona je považován za klíčovou zkoušku toho, zda si Gruzie, která po tři desetiletí patřila k nejprozápadnějším nástupnickým státům Sovětského svazu, udrží svou západní orientaci, nebo se přikloní k Rusku.

Návrh zákona by vyžadoval, aby organizace, které získávají více než 20 % svých finančních prostředků ze zahraničí, se registrovaly jako „zprostředkovatelé zahraničního vlivu“, a zároveň by zavedl sankční pokuty za porušení předpisů a náročné požadavky na zveřejňování informací, uvedla agentura Reuters.

Gruzínská vláda tvrdí, že přijmout tento návrh zákona je nezbytné pro podporu transparentnosti a zastavení toho, co označuje za spiknutí západních zemí s cílem zatáhnout Gruzii do války s Ruskem.

Během úterního hlasování se tisíce odpůrci zákona shromáždily před budovou parlamentu, připomínající pevnost, na poslední ze série demonstrací, které patří k největším v Gruzii od získání nezávislosti na Moskvě v roce 1991, kdy se rozpadl Sovětský svaz.

Protestující Giorgi Amzašvili prohlásil, že zákonodárci, kteří hlasovali pro přehlasování prezidentčina veta, jsou „nejzrádnější lidé v naší historii“. „Je to katastrofální den v našich životech, v gruzínské historii. Těžko si vzpomínám na něco podobného,“ dodal.

Kolem budovy parlamentu bylo rozmístěno velké množství pořádkových sil.

V posledních týdnech se konalo více masových protestů proti návrhu zákona „o zahraničních agentech“, proti demonstrantům tehdy použily pořádkové síly slzný plyn, pepřový sprej a vodní dělo.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Radovan Vích byl položen dotaz

Podáte ústavní stížnost?

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Vich-SPD-Dalsi-protiustavni-navrh-okradeni-duchodcu-v-penzijnim-sporeni-757424 A co byste mi doporučil, má vůbec smysl si spořit v rámci důchodového spoření? Nehrozí, že o úspory stejně pak přijdu, protože kdo ví, jak se ke spoření dál bude s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za řeč ve Sněmovně „dezinformátorem“, konec v práci, mrtvice. Známý vakcinolog řekl vše

20:48 Za řeč ve Sněmovně „dezinformátorem“, konec v práci, mrtvice. Známý vakcinolog řekl vše

Imunolog a vakcinolog Jaroslav Turánek tvrdí, že mu bylo znemožněno pokračovat v práci na Masarykově…