Hádka o Orbána. I v prázdninové Partii. Kupka a Nacher na kordy

07.07.2024 19:40 | Zprávy

V nedělní Partii Plus na CNN Prima News se střetli ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a poslanec Patrik Nacher (ANO). Ve studiu panovalo politické dusno. Kupka a Nacher na sobě nenechali nit suchou. Pohádali se kvůli Orbánově cestě do Moskvy. Kupka označil maďarského premiéra za „užitečného idiota“, a Nacher mu doporučil, aby šel na ministerstvo vnitra a nechal zakázat všechny strany kromě vládní pětikoalice. Hádali se i kvůli řadě dalších témat.

Hádka o Orbána. I v prázdninové Partii. Kupka a Nacher na kordy
Foto: Screen CNN Prima News
Popisek: Hosty Partie Plus byli Martin Kupka a Patrik Nacher

prvnímu střetu mezi oběma politiky došlo kvůli cestě maďarského premiéra Viktora Orbána do Moskvy. Maďarsko momentálně působí v roli předsednické země EU a z Bruselu během Orbánovy cesty zaznívalo, že jde o sólo akci bez posvěcení celé sedmadvacítky.

„Zásadní problém, je přece v tom, že neexistovala žádná promyšlená dohoda o tom, jakým způsobem by mohl třeba i Viktor Orbán způsobit nějaký posun v tom mírovém jednání. V tomto směru je to sólo akce. A nejzajímavější je sledovat, jak to interpretují ruská média. … Ten nejvýznamnější efekt je, že Viktor Orbán slouží jako užitečný idiot Vladimira Putina. To je bohužel v tuto chvíli nejvýznamnější výsledek,“ pronesl hned v úvodních minutách pořadu Kupka. Česká republika by podle Kupky uvítala mír na Ukrajině, ale po vážné debatě o míru, která bude přijata společně. Orbán si podle ministra Kupky jen vyslechl Putinova ultimáta a zase odjel.

Orbán – podle Kupky – sleduje svůj zájem na dostavbě jaderné elektrárny Paks, kterou má na starosti ruský Rosatom.

Nacher oponoval, že Orbán jel jako premiér předsednické země EU nejprve do Kyjeva a pak teprve do Moskvy, čímž ukázal svoje priority. „Tam, kam jel na první místo, tak ukázal svoje priority. A on jel jako první na Ukrajinu,“ zdůraznil Nacher. A že Nacher dnes a denně mluví s Ukrajinci v Praze a sám o Ukrajině něco ví, neboť tam žil. „Všichni si přejí, aby se to někam posunulo,“ zdůraznil Nacher. A Orbán je podle něj dnes jediným politikem v EU, který je ochoten mluvit s oběma prezidenty. A je schopen naznačit cestu, jak ukončit zabíjení na Ukrajině.

Kupku tím však nepřesvědčil. „Já se také bavím s lidmi, kteří na Ukrajině žijí a kteří tam bojují. A pro každého by bylo lepší, aby byl na Ukrajině mír. Otázkou je, jak k němu dospět,“ nakladl otázku ministr. A že na prvním místě si podle ministra musíme udržet na paměti tu prostou pravdu o tom, kdo je v této válce agresor a kdo je oběť, a pokud to ztratíme ze zřetele, tak se první obětí stane Ukrajina.  

Nacher kontroval, že s Vladimirem Putinem v minulosti mluvil i francouzský prezident Emmanuel Macron a další politici, ale dnešní česká vláda přistupuje k tomuto tématu příliš idealisticky.

A ministr znovu vyrazil do útoku. „To jsou spíš ruští patrioti, než evropští patrioti,“ vyjevil Kupka.

„To jsou vždycky takové nálepky. Já vám všem doporučuju, aby všechny ty strany, jako je ANO, SPD, motoristé Filipa Turka, tak všichni kromě pětikoalice mají nějakou nedemokratickou nálepku. Tak ať nás zruší. Anebo to neříkejte,“ vypálil Nacher.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je li Orbán užitečným idiotem Putina, tak Kupka a spol. jsou užitečnými idioty Bidena. A Orbán je na tom líp, protože Putin není ........ jako Biden., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejardas158 , 07.07.2024 20:36:39

|  12 |  0

Další články z rubriky

Popřála k vítězství. To stačilo. I Hrušínský šel vynadat Maláčové za Konečnou

22:30 Popřála k vítězství. To stačilo. I Hrušínský šel vynadat Maláčové za Konečnou

Zvolení bývalé ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové novou předsedkyní Sociální demokraci…