Hádka o Ukrajinu: Černochová se rychle vypořádala s Pavlem

29.09.2024 16:55 | Monitoring

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v Otázkách Václava Moravce odmítla slova prezidenta Petra Pavla, že se v otázce agrese Ruské federace vůči Ukrajině musí Ukrajinci chovat realisticky. Naproti tomu poslanec SPD Radovan Vích prezidenta Petra Pavla pochválil. A Černochovou pořádně rozčílil. Moravec na poslance SPD v jednu chvíli jen nevěřícně hleděl.

Hádka o Ukrajinu: Černochová se rychle vypořádala s Pavlem
Foto: Youtube
Popisek: Petr Pavel přednesl projev během zahájení zasedání Vojenského výboru NATO v Praze

Ve druhé hodině Otázek Václava Moravce se setkali ministryně obrany Jana Černochová a člen branného výboru Sněmovny za SPD Radovan Vích. „Konečně jsme se dočkali,“ smála se Černochová na Vícha.

Hned v úvodu zdůraznila, že Jan Lipavský je dobrý ministr zahraniční a byla by škoda ho z tohoto postu odsouvat. Zdůraznila, že Lipavský se drží v mantinelech hodnotové politiky, kterou si nastavila vláda Petra Fialy jako celek.

Moravec poté přehodil tematickou výhybku k ruské agresi na Ukrajině. Prezident Petr Pavel prohlásil, že Ukrajina má stávající situaci hodnotit realisticky. „Při vší úctě ke slovům pana prezidenta to musí být hlavně Ukrajina, která řekne, co je pro ni přijatelné a jakým způsobem oni půjdou do toho vyjednávání. Ukrajincům to nemůže a nesmí říkat kdokoli jiný. Československo má velmi špatnou zkušenost z roku 1938 s Mnichovem,“ zdůraznila členka vlády.  

„Mě výrok pana prezidenta velice mile překvapil. Je to něco, co my říkáme celou dobu. Je prostě jasné, že Ukrajina nemůže porazit Rusko. My jsme odsoudili tu agresi Ruska na Ukrajinu. O tom není žádných pochyb. Na druhou stranu panuje patová situace. Pan prezident Zelenskyj jezdí po světě a žádá další peníze. … Jediné řešení je jednání o míru,“ zdůraznil Vích.

„My jsme říkali od samého počátku, že Ukrajina nemůže vyhrát, že skončí na zdrojích. Na zdrojích materiálních, finančních nebo lidských, A přesně k tomu nyní dochází. Ukrajinci nechtějí bojovat za Ukrajinu. Z Ukrajiny utekly 4 miliony lidí. Z toho 22 procent je mužů ve věku 18 až 60 let,“ zdůraznil Vích. Konstatoval, že SPD podporuje posílání humanitární pomoci na Ukrajinu, ale poslanci SPD odmítají posílat Ukrajincům zbraně či peníze na zbraně. „My nemůžeme platit pomoc těm, kteří tady jezdí luxusními auty a žijí tady noční život,“ pokračoval Vích.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Anketa

Odejde Jan Lipavský z vlády?

3%
89%
hlasovalo: 5317 lidí
Černochová se okamžitě ohradila a zdůraznila, že v Česku mnohdy pracují Ukrajinky a mají 2 až 3 práce, aby vůbec uživily rodinu. „To teda je noční život, který bych vám přála, abyste věděl,“ vypálila směrem k Víchovi. Někteří ukrajinští muži navíc podle Černochové pracují i v českých zbrojovkách a byli vyvázáni ze svých vojenských povinností, doplnila obratem.

„Rusko nezastaví to, jestli někdo Ukrajině dodá zbraně nebo techniku. Rusko se rozhodlo, že z Ukrajiny udělá svoji državu a vy jako poslanci SPD říkáte, že Ukrajinci jsou fašisté a tím podporujete tu ruskou rétoriku,“ zahřměla Černochová.

A Vích okamžitě vyrazil k dalšímu útoku.

„My víme, že na Ukrajinu se poslalo 122 miliard,“ pravil Vích.

„Ale na to nemáte jediný důkaz,“ hleděl na poslance SPD nevěřícně Moravec. „Vy šíříte data, která nejsou relevantní a ověřená,“ kroutil hlavou Moravec.

„A přesně takhle vznikají dezinformace. A přesně tohle vy děláte i tady v televizi. To vám přijde jako seriózní práce poslance?“ sepsula Vícha Černochová s tím, že ve vojenské pomoci bylo Ukrajině poskytnuto 7,3 miliardy.

Ministryně zdůraznila, že by česká vláda chtěla Ukrajině pomoct po vojenské stránce i víc, ale je třeba postupovat vzhledem k možnostem českého rozpočtu.

Ve druhé části debaty zdůraznila, že česká armáda hodně pomáhala při povodních. Dala k dispozici své vrtulníky i další techniku. Dva vrtulníky české armády jsme prý v čase povodní nabídli i na pomoc Polsku.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 43 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Jiří Pehe zděšen výsledkem voleb v Rakousku. Má proč

18:45 Jiří Pehe zděšen výsledkem voleb v Rakousku. Má proč

První odhady výsledků dnešních rakouských parlamentních voleb naznačují, že by v sousední zemi mohla…