Hadr na hlavu, Jakube Železný. Redaktor ČT terčem posměchu kvůli fotbalu

01.09.2022 18:13 | Ze sítí

Jakub Železný se stal terčem posměchu na Twitteru. A to i od těch, kteří jej doposud měli rádi. Důvodem byl jeho exkurs do fotbalu a záměr vychovávat hráče Plzně, nastupujícího s číslem 88.

Hadr na hlavu, Jakube Železný. Redaktor ČT terčem posměchu kvůli fotbalu
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Moderátor Jakub Železný.

Jakub Železný kdysi začínal svou novinářskou kariéru tím, že na Nově u svého otce komentoval fotbal. Proto má k tomuto sportu nostalgický vztah a příležitostně jej glosuje na svých sociálních sítích.

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16805 lidí
Nyní si ale pořádně naběhl, když se rozhořčil nad fotbalistou Vikterie Plzeň Adamem Vlkanovou. Ten do mužstva přestoupil v průběhu sezóny z Hradce Králové a hned po podpisu smlouvy nastoupil do utkání proti Slovácku. Železnému se však nepozdávalo číslo na jeho dresu.

V Hradci Králové tento hráč roky nosil číslo 8. To je v Plzni vyřazeno na poctu klubové legendě Davidu Limberskému. „Takže jsem si jednu osmičku přidal,“ vysvětloval po zápase s úsměvem, proč v Plzni nastupuje s číslem 88.

Redaktor České televize ovšem ve dvojité osmě identifikoval politickou symboliku. Číslo 88 je totiž považováno za skrytou propagaci nacismu. „To číslo za to nemůže. Někteří čeští sportovci ho nosí. Asi nevědí,“ poznamenal pochmurně.

 

 

A připomněl, že fanoušci jednoho českého týmu v minulosti toto číslo skandovali a předváděli při tom gesto, ze kterého mrazilo. A ti věděli, co dvě osmičky znamenají.

Železný na závěr dodal, že jestliže se Vlkanova těší na zápas Plzně s Bayernem Mnichov, měli by mu v Německu vysvětlit, že některé číselné kombinace jsou nevhodné.

Proti se ozval fotbalistův bratr, který by prý, kdyby kopal ligu, udělal totéž: „Kdyby k podobným „glosám” byl dán nějaký důvod, tak neřeknu, ale jinak jsou to prázdný kecy,“ nechápal. Veřejnoprávnímu moderátorovi pak vzkázal, že by měl řešit důležitější věci.

 

 

Anketa

Hlasoval/a byste jako poslanec/poslankyně pro vyslovení nedůvěry vládě?

98%
1%
hlasovalo: 38963 lidí
„Úlet, jste mimo, vytváříte pseudo kauzu, zklamání,“ psali Železnému pod příspěvkem jiní. Jiní doporučovali hadr na hlavu.

Jeden diskutující se přiznal, že je ročník narození 88 a neví, zda se má zabít sám, nebo mu Jakub Železný pomůže. A padly i nápady jako zakázat 88. minutu.

Jiní připomínali, že sportovců s číslem 88 nastupuje velké množství, včetně třeba aktuálně nejúspěšnějšího českého hokejisty Davida Pastrňáka. A v minulosti bylo číslo spojené s jedním z nejlepších hokejistů devadesátých let Erikem Lindrosem.

Nebo se ironicky posmívali, že ještě větší skandál je křestní jméno ředitele plzeňského klubu Adolfa Šádka.

A ozvala se i Železného kolegyně, sportovní redaktorka Darina Vymětalíková. „V NHL řeší jakýkoliv náznak gesta, které by mohlo značit rasismus nebo antisemitismus, ale musím říct, že tam nikdy nikoho nenapadlo, že by číslo 88 mělo tyto konotace,“ upozornila.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hurá, Koudelka povýšil. Radost v TOP 09. Ale pak zaznělo: „Hvězdy nejsou zadarmo.“

19:00 Hurá, Koudelka povýšil. Radost v TOP 09. Ale pak zaznělo: „Hvězdy nejsou zadarmo.“

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka po roce opět povýšil. Ve středu jej pre…