Harrisová je pomsta Obamovi. Demokraticky se neprosadila, odhalil novinář

30.07.2024 11:20 | Zprávy

Z neoblíbené kandidátky v Iowě až do zápasu o Bílý dům. Jak se Kamala Harrisová na tuto pozici dostala? Novinář Michael Shellenberger soudí, že příliš demokratické to nebylo. Naopak v tom figurovala média a černošská lobby. Poukazuje na články a otevřené dopisy, které vedly ke zvolení Harrisové viceprezidentkou. Stejné skupiny se za ní sešikovaly teď. Ale v příběhu hraje roli i pomsta Barracku Obamovi.

Harrisová je pomsta Obamovi. Demokraticky se neprosadila, odhalil novinář
Foto: Repro Youtube
Popisek: Joe Biden a Kamala Harrisová

Kamala Harrisová proti Donaldu Trumpovi. Tak se zatím zdá, že bude vypadat letošní souboj o post amerického prezidenta. Jak se stalo, že proti Donaldu Trumpovi nastoupí žena, která v roce 2020 odstoupila z boje o nominaci ještě dříve, než skutečně začal? Tuto otázku si klade i investigativní novinář Michael Shellenberger, známý svou prací na tzv. Twitter Files, tedy investigaci, jaký tlak na sociální sítě vyvíjela americká vláda během covidové pandemie. A má za to, že odpověď našel.

Hned na úvod připomíná, že Harrisová byla u demokratů v Iowě tak neoblíbená, že odstoupila z boje o kandidaturu již v prosinci 2019. „Barrack Obama, Nancy Pelosiová, Chuck Schumer a řada dalších lídrů Demokratické strany chtěli o Bidenově nástupci hlasovat na demokratickém celonárodním sněmu,“ uvádí Shellenberger (Barrack Obama je bývalý prezident, Nancy Pelosiová bývalá předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů a Chuck Schumer pak předseda senátu – pozn. red.). Od Bidena bylo krajně nedemokratické prohlásit Harrisovou za kandidátku strany.

Proč to tedy udělal? Část odpovědi je dle novináře už známa. V dubnu 2020 200 vlivných černošských osobností z médií a poradců z oblasti rozmanitosti, rovnosti a inkluze podepsalo otevřený dopis Bidenovi, v němž se psalo, že černošské ženy jsou klíčem k vítězství demokratů v roce 2020 a Biden by si měl nějakou zvolit jako svou spolukandidátku. Tento dopis byl pak propírán v médiích, od Washington Postu po veřejnoprávní NPR.

V červnu 2020 vyšel na NPR článek s titulkem „Roste tlak na Bidena, aby si vybral černošku jako spolukandidátku“. Zatímco v dopise adresovaném Bidenovi bylo jmen několik, iniciátoři dopisu vypíchli Kamalu Harrisovou. „Představitelé demokratů často zmiňují kalifornskou senátorku Kamalu Harrisovou, která byla v tomto cyklu sama kandidátkou na prezidentku, jako jednu z nejreálnějších možností,“ napsalo tehdy NPR.

Shellenberger podotýká, že si samozřejmě každý řekne, že jeden dopis nebude důvod, proč Biden vybral Harrisovou a že za tím bude něco víc. „To samozřejmě bylo. Ale politika je vytvářena médii a Bidenova kampaň se bezpochyby chtěla vyhnout tomu, že by na ni 200 vlivných demokratických černošek útočilo za rasové otázky, když bude potřeba bojovat s Donaldem Trumpem,“ namítl.

10. srpna pak přišla konečná „pobídka“ či „postrčení“. Tehdy se k černoškám přidali i černoši a také poslali Bidenovi otevřený dopis, podle kterého prý prohraje, pokud si za spolukandidátku nevybere černošku. Podepsalo ho dle USA Today více než 100 černošských aktivistů, knězů, rapperů a celebrit. V mezičase se počet podpisů pro původní iniciativu rozrostl na 700. Den na to si Joe Biden zvolil jako spolukandidátku Kamalu Harrisovou.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co máte proti Harrisové?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusegogo11 , 30.07.2024 11:56:42
Podívejte se nejdřív na sestry Adamovou a Pekarovou a pak teprve kritizujte

|  6 |  0

Další články z rubriky

Přijde iniciativa na mír na Ukrajině, řekl Orbán. Podkopl Green Deal

19:40 Přijde iniciativa na mír na Ukrajině, řekl Orbán. Podkopl Green Deal

V uplynulých dnech maďarský premiér Viktor Orbán vystoupil na výročním fóru v Kötcse a na Abrossetti…