Horáček sdílel video plačící Rusky. Dostal varování. Velké

09.08.2024 16:59 | Monitoring

Český podnikatel, filantrop a producent Michal Horáček na svém profilu na síti X sdílel neověřené video mladé ženy z Ruska, která do kamery pláče a ptá se Ukrajinců, proč útočí na Kurskou oblast, když Rusové se Ukrajince snaží osvobodit. „Tohle je pro mě hlas a tvář Ruska posledních 600 let. Hloupost a arogance,“ napsal. „Nejde mi o to, jestli je to info, nebo dezinfo,“ dodal v diskusi.

Horáček sdílel video plačící Rusky. Dostal varování. Velké
Foto: Vít Hassan
Popisek: Producent Michal Horáček na Národní třídě

Válka na Ukrajině trvá už 898 dní. V posledních dnech Ukrajinci odpovídají nejen dronovými útoky na ruském území, ale také snahou okupovat Kurskou oblast nacházející se na ruském území. Český podnikatel, filantrop a skladatel Michal Horáček v reakci na útok ukrajinských jednotek v Kurské oblasti sdílel neověřené video mladé ženy.

„My, obyvatelé Kurské oblasti, nechápeme, proč nás vraždíte, banderovci,“ oslovila ukrajinské vojáky, kteří podle informací pronikají do Kurské oblasti a vyvolávají v Rusku vážné obavy. „My vás osvobozujeme za pomoci speciální vojenské operace a vy jste k nám přišli s válkou. Nechápeme, proč to děláte. Neprosili jsme se vás o to. My bombardujeme jen strategické objekty a vy bombardujete domy, nemocnice, ničíte ruský lid žijící na Ukrajině. My nejsme politici,“ sdílel Horáček video s mladou ženou mluvící rusky.

Připojil k tomu slova, že tohle je pro něj skutečné Rusko. „Tohle je pro mě hlas a tvář Ruska posledních 600 let. Hloupost a arogance,“ napsal na síti X Horáček.

„Pozor aby to nebylo dezinfo… Jinak s vámi souhlas,“ ozvalo se směrem k Horáčkovi přátelsky míněné varování. Ale nejde o nějaké „info a dezinfo“, ale o vyjádření toho, co je Rusko zač. „Nejde mi o to, jestli je to info, nebo dezinfo. Je to však věrné vystižení oné ‚ruské duše‘, kterou má svět chápat a ctít,“ odpověděl Horáček. A to i při možnosti, že video by mohlo být podvrh jak z ruské, tak i z ukrajinské strany, jak byl upozorněn v diskusi. „To musí být ukrajinská propaganda. Takhle blbej přece nikdo nemůže být,“ dostalo se Horáčkovi reakce. Ale ten diskutéra ujistil, že video pochází z „echt ruského“ účtu na sociální síti Telegram. „Taky jsem si říkal. Ale je to z echt ruského účtu na Telegramu,“ dal se slyšet Horáček.

Další diskutér s Horáčkem souhlasil s poznámkou, že u Rusů jde o přesvědčení o vlastní výlučnosti a pocit, že svou pravdu musí vnutit všem státům. „Spíše přesvědčení o výlučnosti a pocit, že je nutno ostatní národy (zejména slovanské a k jejich dobru) i násilím přinutit ke ‚správné‘ cestě…“ napsal. Načež Horáček jen zkonstatoval: „Jinak řečeno: Hloupost a arogance.“

„Od čeho měli být osvobozeni?“ zeptala se naoko nechápavě Věra Libuše. „Od své ukrajinskosti,“ nabyl z videa dojmu Horáček. „A praček, mikrovlnek, záchodů, domovů, blízkých a životů,“ doplnil ho další diskutér.

Ale Michal Kobrhel se Horáčka zeptal, jaký je smysl takového komentáře, když ho stejně většina označí za neautentický. „Michale, jaký je smysl takovýchto postů? Pro koho to má (jakou?) hodnotu? Pro většinu to bude stejně neautentický ‚žvást‘,“ nechal se slyšet Kobrhel. A to si naběhl na vidle. Dostalo se mu okamžitého vysvětlení. „Smysl je takový, že je to jen další z myriády důkazů, že Russko (!) a jeho obyvatelé jsou po staletí stále stejně inteligenčně málo nadaní. A opravdu je neomlouvá ani fakt, že jim 24/7 vymývá mozek státní propaganda. Je to národ pastevců skotu, co nemá s naší civilizací nic společného,“ dozvěděl se Kobrhel.

Pod postem Michala Horáčka se k věci vyjádřil i novinář Seznam Zpráv Jindřich Šídlo. „‘O tohle jsme vás nežádali...‘ To myslím Ukrajince spolehlivě dojme,“ utrousil Horáčkovi do vlákna pod příspěvkem Šídlo. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Marian Kučera

Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No pane Horáčku, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 09.08.2024 17:22:59
s Hapkou jste skládali úžasné písničky. Ale toto asi nemáte zapotřebí. Ukrajina provádí útoky proti civilistům. Jen proti civilistům. Vojenské objekty tam nejsou a vojáků tolik, že Ukrajinci zpočátku postupovali. Pro mne je to terorismus, který byste odsoudil i Vy kdyby to provedlo Rusko. Více k tomu nemám.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

20:40 Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

Premiér Petr Fiala (ODS) je nemocen. „Není to nic vážného, je toho teď všude plno, tak se to nevyhnu…