Houellebecq: Trump bude dobrý prezident. Přestane pomáhat Ukrajině? To je dobře

14.09.2024 17:21 | Monitoring

Pokud jde o budoucnost Francie, jedním z nejvýstižnějších proroků se stal spisovatel Michel Houellebecq, autor románu Podvolení o tom, jak se z Francie stane islámský stát. Se spisovatelem, kterému je už 68 let, se setkala taktéž spisovatelka Magdalena Miecznicka a napsala o tom, pro deník Financial Times. Při setkání došlo i na politiku. Houellebecq například obdivuje Donalda Trumpa. A je podle něj dobře, pokud přestane podporovat Ukrajinu.

Houellebecq: Trump bude dobrý prezident. Přestane pomáhat Ukrajině? To je dobře
Foto: Repro Youtube
Popisek: Francouzský spisovatel, autor bestselleru Podvolení, Michel Houellebecq

Houellebecq kupříkladu vůbec nevěděl, že má Francie nového premiéra, protože nevlastní chytrý telefon. Přitom se přátelí s bývalým prezidentem Sarkozym, trochu se zná i s „krajně pravicovým“ Éricem Zemmourem a jeho poslední román je osazen postavami, jejichž inspirací byl např. současný prezident Macron. O Michelu Barnierovi (novém premiérovi, pozn. red.) však Houellebecq dle svých slov nic neslyšel. Vlastní neznalost dle spisovatelky spisovatele pobavila.

Anketa

Má cenu jít ke krajským a senátním volbám?

93%
5%
hlasovalo: 7270 lidí
Když se zeptala, co pohání nástup krajní pravice ve Francii, Houellebecq měl jednoduchou odpověď – migrace. Ale také úplné pohrdání od elit. Zmínil například referendum o Evropské ústavě z roku 2005. Lidé tehdy řekli ne, ale výsledek byl zrušen francouzským parlamentem. „Bylo to dvacet let zpátky, ale lidé si to pořád pamatují,“ řekl. A dodal: „Tehdy z nás skutečně udělali hlupáky.“ Podotkl, že je nebezpečné se lidem vysmívat. „Tedy, můžete se jim smát, ale jsou určité hranice,“ konstatoval. Také považuje za znepokojivé, jak se v posledních volbách všechny stran spikly proti RN Marine Le Penové.

Elity podle něho považují lidi za burany a vidláky. Sám Houellebecq má prý tyto „burany a vidláky“ rád, ale je si jist, že mezi nimi nemá přátele. Se slovy, že je „věren své třídě“. Také obdivuje amerického historika Lasche, který tvrdí, že moderní globální elity mají mnohem více společného mezi sebou než s chudšími lidmi v jejich vlastních zemích. „Byl napřed,“ míní spisovatel. A dodává, že zbavit se současných elit je těžší, než se zbavit šlechticů. „Šlechta neměla nic, co by odůvodňovalo její právo zůstat u moci, kromě jejího původu. Současné elity si nárokují intelektuální a morální nadřazenost,“ pravil.

Pak opět došlo na migraci. Spisovatel konstatoval, že muslimští imigranti ze severní Afriky se neintegrují. Na to se spisovatelka zeptala, zda integrace není něco, co zabere určitý čas. „Ve Francii to jde opačně. Je to druhá a třetí generace, která dělá problémy. Jsme svědky de-asimilace. Je to katastrofa,“ odpověděl Houellebecq, který se mimochodem přestěhoval z Paříže do Normandie.

V nedávné době napsal knihu o dvou svých kontroverzích. Jednou z nich bylo, když v rozhovoru řekl: „Přání domorodých Francouzů není, aby se muslimové asimilovali, ale aby přestali krást a útočit, nebo další řešení, aby se sebrali a šli pryč.“ Kromě toho také předpověděl odvetné útoky proti muslimům a řekl, že část Francouzů očekává v dohledné době občanskou válku. Tyto výroky byly příliš i na Jordana Bardellu, šéfa RN. A rektor pařížské mešity na něho za to podal žalobu, ale nakonec se spokojil s omluvou. Houellebecq byl také svého času neúspěšně stíhán za to, že řekl, že islám je nejhloupější náboženství.

Spisovatel ale už občanskou válku nepředpokládá. „Bude hodně násilí, ale ne mezi muslimy a nemuslimy,“ myslí si. „Donedávna byli všichni přistěhovalci přicházející do Francie ze dvou stejných oblastí, ze severní a západní Afriky. Nyní přicházejí z nejrůznějších míst, z Pákistánu, Čečenska, Somálska a dalších zemí. Přinášejí sem své konflikty… Ve Francii probíhají etnické války za účelem kontroly obchodu s drogami,“ vysvětluje, že tyto konflikty čas od času končí střelbou ze samopalů. Ale s nadějí dodává, že ve Francii naštěstí není tak lehké samopal sehnat.

Miecznicka zmínila, že ve Velké Británii a na Západě obecně cítí lidé dluh vůči koloniím. „Ve Francii to nikoho nezajímá. Žádnou vinu necítíme,“ odvětil spisovatel. Obyčejní Francouzi, jako např. jeho prarodiče, ani nevěděli, že Francie má kolonie. Výjimkou bylo Alžírsko, ale to nebyla kolonie, ale osídlení. Lidé, kteří se tam narodili, pak museli odejít a nikdy De Gaullovi nezapomenuli, že boj o Alžírsko vzdal. Když byl malý kluk, Houellebecq v Alžírsku žil.

Došlo ale i na válku na Ukrajině, když spisovatelka Houellebecqovi připomenula, jak fandil Trumpovi. Spisovatel si stále stojí za tím, že Trump byl dobrý prezident, a že i bude. Proč? Protože nebude začínat války. A pokud přestane podporovat Ukrajinu? „To je dobře,“ míní spisovatel. A že Ukrajinci chtějí osvobodit své území? „Co je mi po tom? Na začátku války jsem byl překvapený, protože jsem si myslel, že Ukrajina je ruská,“ pravil. „Je lepší, aby příroda šla svou cestou,“ dodal s tím, že: „Lidé, kteří mají humanitární myšlenky, jsou katastrofa. Nefunguje to a motivace je pochybná.“

Spisovatel se se spisovatelkou střetl na jednom tématu. Vadilo jí totiž, že popisuje ženy jako sexuální objekty, jejichž trvanlivost vyprší okolo 25. roku. Houellebecq to považuje za nečestné. „Všechny ženy, skutečně všechny, se snaží být co nejžádanější. A když pak v této hře začnou prohrávat, napadají systém, který jako první prosazovaly,“ vymezil se.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

Myslíte, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou nemůže skončit mírem?

Ale jak jinak skončí? Nemyslíte, že je naivní si nalhávat, že Ukrajina může Rusko porazit? Kdyby to bylo možné, už by to udělala. Myslím, že větší od dalších států pomoci se Ukrajině už nedostane, spíš bohužel naopak. Vy sice tvrdíte, že vidina míru je falešná, ale třeba i prezident Pavel už mluví o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Válka proti Čechům, jdeme na porážku.“ Projev plukovníka Václava Vaška, odvrženého Armádou ČR

8:03 „Válka proti Čechům, jdeme na porážku.“ Projev plukovníka Václava Vaška, odvrženého Armádou ČR

„V české kotlině už dlouho není potřebná reálná válka, aby nemalým počtem představitelů aktuálního v…