Igor Němec. Za Příčovy „vyhazov“ z práce? Znalec dění v ČT promluvil

31.08.2024 5:15 | Komentář

TÝDEN V MÉDIÍCH Zatčení zakladatele a šéfa komunikační platformy Telegram Pavla Durova může znamenat právní průlomový okamžik, který může vést k cenzuře. Telegram je otevřen různým názorům a u takzvaně liberálně demokratických stran vládnoucích v Evropě a v USA to vyvolává osypky. „Je to konec konců srovnatelné se situací u nás, kdy pan Foltýn podobné jedince nazývá sviněmi,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský. V přehledu mediálních zajímavostí uplynulého týdne se zamýšlí i nad tím, jak účast na jedné akci může člověka stát významné pracovní místo.

Igor Němec. Za Příčovy „vyhazov“ z práce? Znalec dění v ČT promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize na Kavčích horách

První mediální zastavení přehledu zajímavostí tohoto týdne je vypointováním toho z předchozí soboty. „V něm jsme informovali o problému nastalém v České televizi poté, co šéf sekretariátu generálního ředitele Jana Součka doktor Igor Němec navštívil Vlastenecké setkání na zámku Příčovy ve středních Čechách. Toto bylo posléze přetvořeno v dosti mohutný skandál bývalým televizním radním Zdeňkem Šarapatkou, který si jako obvykle nevybíral výrazy a vede si svůj osobní boj. To je konec konců jeho věc. Podstatné je, že Igor Němec odchází z České televize poté, co se na to téma porozprávěl s generálním ředitelem po jeho návratu z dovolené. To vyvolává řadu otázek, které mohou být různě motivované, různě otevřené nebo nápovědné. Jedna z nápovědných je nejbanálnější. Má Zdeněk Šarapatka dávno po odchodu z Kavčích hor takový vliv a moc, aby přinutil nového generálního ředitele k nějakému kádrovému opatření? Pevně věřím, že ne,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

V opačném případě by to totiž byla velmi špatná zpráva nejenom pro naše celkové demokratické prostředí, ale zejména pro Českou televizi jako takovou. „A to proto, že pan Šarapatka působil velice často svou nevybíravou rétorikou jako rozkladný živel a v žádném případě to není záruka nějakého relevantního a korektního stanoviska či názoru. To je jedna z těch otázek. Druhá z těch otázek, která mě napadá, když sleduji různé ohlasy na odchod Igora Němce z České televize, že jsem na žádném místě nenašel reakce samotného Igora Němce. To je zvláštní, protože kdyby se cítil skutečně nějakým způsobem ohrožen nebo ukrácen ve svých právech nebo cokoliv podobného, tak by to pravděpodobně dal veřejně najevo. To, že se tak nestalo, mě – musím říct – udivilo,“ přiznává mediální analytik.

Principiální postoj i vůči opačnému názorovému pólu

Na druhou stranu máme k dispozici veřejné prohlášení generálního ředitele Jana Součka ze sociální sítě X. „To konec konců už bylo hojně citováno v Parlamentních listech, stejně tak jako v ČTK a v dalších médiích, takže z něj připomenu jenom drobnou citaci. Ta říká, že šéf České televize nechodí na politické mítinky nebo aktivistické průvody ne proto, že by neměl politické názory nebo necítil potřebu se společností v některých jejích směrech pohnout, ale proto, že by to poškodilo pověst ČT jako nezaujatého média. A totéž tedy logicky požaduje po svém nejbližším spolupracujícím okolí. To je prohlášení na první pohled sympatické a zásadní. Ale teď si položme tu poslední otázku a dívejme se na budoucí vývoj v té instituci, jak bude podobný velmi principiální postoj aplikován na jiné situace, které mohou nastat. Přece víme, že mnozí lidé spjatí v minulosti s ČT, a teď nemyslím jen onu ‚slavnou‘ televizní krizi v roce 2000, se vždy vyskytovali v blízkosti politiků,“ poukazuje Petr Žantovský.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

ČT si dovolila podporovat demonstrace chvilek, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 31.08.2024 6:43:37
Dokonce jim několikrát denně dělala reklamu. Proč vadí Příčovy? Teď by bylo dobré ve stejném duchu vyházet všechny, co měli dočinění s chvilkami. Nestranná pluralitní ČT měla správně dělat stejnou reklamu Příčovám a dát přímý přenos. Takto se jasně odhaluje jako indoktrinátorské médium sloužící určitému politickému směru.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Trump sledován a okraden. Cizí mocností

9:40 Trump sledován a okraden. Cizí mocností

Materiály z kampaně Donalda Trumpa se měly dostávat k lidem z týmu jeho soupeřů, a rovněž k FBI a dv…