Inflace „jenom“ 15 %? Je v tom fígl. Na který někdo doplatí

11.11.2022 17:27 | Zprávy

Zprvu optimistická zpráva Českého statistického úřadu o míře říjnové inflace, která byla oproti očekávání značně nižší, dostává trhliny. Na vině je odhalení, že statistici k určení tohoto čísla použili metodu, která inflaci uměle snížila. Skutečná míra inflace je tedy o poznání vyšší. Na použité metodě sice prodělají ti, kteří si nakoupili vládní dluhopisy, samotná vláda ale vydělá miliardy, uvádí ekonom Kovanda.

Inflace „jenom“ 15 %? Je v tom fígl. Na který někdo doplatí
Foto: pixabay.com
Popisek: Inflace - ilustrační foto

„Inflace v ČR opět všechny zaskočila. Tentokrát tím, jak je nízká. Jen 15,1 procenta. To je o 2,8 procentního bodu méně, než s čím počítali analytici ve střední hodnotě svých odhadů. Padl i odhad 19 %. Koruna v reakci oslabuje; růst úroků je ještě méně pravděpodobný,“ napsal na svůj Twitter ekonom a komentátor Lukáš Kovanda poněkud překvapeně.

Následně ale svoje vyjádření korigoval s tím, že nečekaný pokles inflace je dán metodikou, jakou Český statistický úřad (ČSÚ) použil.

S tím souhlasí i server SeznamZprávy.cz, který upozorňuje, že podle ČSÚ inflace v říjnu sice meziročně vzrostla jen o 15,1 procenta s tím, že tento výsledek byl ovlivněn metodikou, jakou se ČSÚ postavil k úspornému tarifu. Vrcholu inflace jsme podle ekonomů zatím nedosáhli.

Jádrem problému je to, jak se ČSÚ postavil k tzv. úspornému tarifu. Ten je vyplácen jako příspěvek na úhradu energií, ale ČSÚ se rozhodl, že jeho výši odečtou od ceny energií.

Tím se cena energie uměle zlevňuje a zároveň je dosaženo snížení inflace. Případná radost ale není na místě, protože podle Seznam Zpráv ekonomové odhadují, že by bez zásahu statistiků inflace dělala rekordních 18,6 procenta.

Lukáš Kovanda ale našel ještě další souvislosti mezi výhodností zvolené statistické metody a vládou Petra Fialy. Zmíněné metoda se totiž ukazuje pro státní rozpočet jako velmi výhodná.

„Český statistický úřad zvolením metodiky výpočtu říjnové inflace ušetří státu opravdu hodně peněz,“ je si jistý hlavní ekonom Trinity Bank.

„Držitelé protiinflačních spořících dluhopisů vlády ČR se totiž dočkají úroku jen kolem 15 %, namísto úroku až kolem 19 %, jenž jim měl náležet nebýt změn a statistických úprav,“ dodává k tomu ještě Kovanda.

Podle něj to celé znamená, že stát jen na této emisi na úrocích ušetří v letošním roce zhruba 1,6 miliardy korun. Celkově ale bude jeho úspora v miliardách, jelikož uměle snížená inflace poníží postupně úrok také na dluhopisech republiky z dalších emisí.

K problému se pro Seznam Zprávy vyjádřil i hlavní ekonom BHS (Obchodník s cennými papíry, investor, ekonomický specialista) Štěpán Křeček.

„Pokles inflace díky zásahům vlády může vést k myšlence, že by bylo vhodné, aby docházelo k navyšování štědrosti vládních opatření a tím se ještě více bojovalo proti inflaci. Tato teze však neplatí, protože vládní opatření jsou prováděna na dluh a budou v ekonomice vytvářet nové inflační tlaky,“ boří Křeček úvahy o tom, jak mohou vládní opatření snižovat inflaci.

„Lze tedy říct, že jsme si pouze koupili čas na řešení problémů, které však nejdou odstranit tím, že se budeme ještě rychleji zadlužovat,“ dodává ekonom ke konkrétnímu případu úpravy výše inflace statistickou metodou.

Dodejme, že Český statistický úřad vydal k výpočtu Indexu spotřebitelských cen Metodickou poznámku, která objasňuje dopad vládních energetických opatření na index spotřebitelských cen.

V tomto textu se mimo jiné dočtete, že bez zahrnutí úsporného tarifu a odpuštění poplatku za podporované zdroje energie do výpočtu, by úhrnný index spotřebitelských cen meziměsíčně dosáhl hodnoty 101,6 % (namísto 98,6 %), z toho u elektřiny 100,8 % (namísto 46,1 %). Analogicky by meziroční index za úhrn dosáhl hodnoty 118,6 % (namísto 115,1 %), z toho u elektřiny 135,2 % (namísto 61,8 %).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karel Janeček pro PL: Vystraš, rozděl a panuj, o to jde. Hrozí i horší věci než vymření

4:45 Karel Janeček pro PL: Vystraš, rozděl a panuj, o to jde. Hrozí i horší věci než vymření

Strategie dnešních elit včetně Fialovy vlády na ovládnutí lidí? „V současnosti podle mého názoru pla…