Ivan Bartoš si vyžádal schůzku u prezidenta: Chce vědět, koho všeho by jmenoval premiérem

09.07.2019 19:30 | Zprávy

I předseda Pirátů Ivan Bartoš požádal o schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Chtěl by znát názor prezidenta, zda by po případných předčasných volbách pověřil sestavením vlády jiného kandidáta než nynějšího premiéra. Zeman totiž několikrát již dříve uvedl, že by v současném volebním období skládáním vlády opakovaně pověřil Andreje Babiše (ANO). Podle Bartoše by byla garance Hradu jednou z podmínek, za kterých by mohli Piráti podpořit rozpuštění Sněmovny.

Ivan Bartoš si vyžádal schůzku u prezidenta: Chce vědět, koho všeho by jmenoval premiérem
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Rozpuštění Sněmovny je na stole jako jedna z alternativ v případě, že se sociální demokracie rozhodne odejít z menšinové vlády, ve které je s hnutím ANO. Premiér Babiš se nechal slyšet, že by v takovém případě vyjednával s ostatními sněmovními stranami o možnosti podpory pro rekonstruovanou vládu. Předčasné volby premiér nepovažuje za ideální.

Bartoš uvedl, že vedení Pirátů zatím nebylo kvůli předčasným volbám osloveno. Babiš podle něj musí především vyřešit aktuální situaci, kdy Zeman odmítá odvolat ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). „Je absurdní hovořit o tom, že by se Sněmovna rozpustila a nechala vládnout pana premiéra Babiše s vládou na tomto půdorysu nebo s nějakými jinými osobami,“ uvedl šéf pirátů podle Aktuálně.cz.

Celá zpráva zde.

Bartoš rovněž zdůraznil, že rozpuštění Sněmovny by mohli Piráti podpořit za určitých podmínek. „(Spočívaly by) třeba i v tom, jestli v případě předčasných voleb by byla garance ze strany prezidenta, že by po volbách pověřil sestavením vlády někoho, kdo má 101 (hlasů) ve Sněmovně,“ uvedl Bartoš s tím, že odpovědi na takové otázky zatím známé nejsou.  

Zeman v tomto volebním období několikrát řekl, že by šéfa hnutí ANO pověřoval sestavením vlády i při opakovaných pokusech.  Zopakoval to také u příležitosti listopadového hlasování o nedůvěře vládě. „Kdyby vzdor mému očekávání byla vládě vyslovena nedůvěra, tak pověřím po jeho demisi Andreje Babiše sestavením vlády,“ citoval podle Aktuálně.cz mluvčí dřívější Zemanovo vyjádření.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Radek Rozvoral byl položen dotaz

volby

Dobrý den, zajímá mě, jak jste si vyhodnotili neúspěch v evropských volbách? Co podle vás bylo jeho příčinou a jak chcete docílit toho, že v krajských volbách upějete, jak píšete ve všech krajích?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tleskali prezidentovi Argentiny, Klausovi nadávají. Divné. Kovanda ukázal, jak moc se podobají

19:30 Tleskali prezidentovi Argentiny, Klausovi nadávají. Divné. Kovanda ukázal, jak moc se podobají

Argentinský prezident Javier Milei v pondělí na přednášce v paláci Žofín tvrdě kritizoval politiku z…