Ivan Gabal v ČT rozebíral situaci na Slovensku: Vražda novináře byla spouštěcím mechanismem

12.03.2018 20:30 | Zprávy

Politická krize na Slovensku po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové graduje. Desítky tisíc lidí žádaly v ulicích odstoupení premiéra Roberta Fica. Ivan Gabal, sociolog, bývalý poslanec, který byl hostem Světlany Witowské v Interview ČT24, se domnívá, že intenzita veřejného tlaku se bude stupňovat.

Ivan Gabal v ČT rozebíral situaci na Slovensku: Vražda novináře byla spouštěcím mechanismem
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Gabal

„Politická krize se bude prohlubovat,“ okomentoval Gabal bouřlivý vývoj na Slovensku. Podle něj jsou Slováci připraveni na změnu. Pokles legitimity vlády a koalice bude velice rychlý. 

Podle bývalého poslance nelze s jistotou predikovat, jakým směrem se bude krizová situace na Slovensku dále vyvíjet. „Nemůžeme říci, jestli budou volby, nebo rozštěpení,“ uvedl a dodal, že variant je v tento okamžik několik. Čím si je ale jistý, je, že demonstrace budou pokračovat. „Veřejný tlak bude obrovský,“ uvedl s tím, že bude stoupat na intenzitě. 

„Hodně bude záviset na Kiskovi,“ myslí si Gabal v souvislosti s dalším vývojem. Podle něj je u Slováků prioritní zájem na ozdravení země, který jsou si ochotni vynucovat. „Policie a justice byly ovlivňovány politikou, a to pochopitelně není stav, který jsou Slováci ochotni tolerovat,“ míní Gabal. Podle něj byla vražda slovenského novináře spouštěcím mechanismem. „To je evidentní,“ uvedl.

V reakci na vraždu slovenského novináře a jeho přítelkyně rezignoval slovenský ministr vnitra Kaliňák na svou funkci. Podle bývalého poslance se ministr vnitra již nemůže objevit zpátky ve vládě. Rezignace byla prý vyústěním interního tlaku premiéra. Jde o vyjádření politické odpovědnosti.

V souvislosti s vývojem na slovenské politické scéně se řeč stočila k tématu kauzy „milion euro na stole“. Slovenský premiér Robert Fico přinesl totiž na tiskovou konferenci věnovanou vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka balíčky bankovek v hodnotě jednoho milionu eur, který byl vypsán jako odměna za dopadení pachatelů. „Velmi nevěrohodně,“ okomentoval Gabal, jak tento počin vnímal. „Působilo to dojmem, my nic nevíme, tady je milion euro,“ pokračoval.

V souvislosti s krizí na Slovensku připomněl také mechanismus politické moci, finančních tlaků a korupčních mechanismů. Otázkou, kterou je podle něj zásadní se zabývat, nyní je, zda bude mít právní stát navrch nad politikou.

O vztahu mezi slovenským prezidentem a premiérem se pak vyjádřil následovně: „Situace je mezi nimi hodně napjatá a je těžké hledat nějakou synergii,“ řekl a dodal, že krize mezi nimi je hlubšího charakteru. 

Na závěr se pozornost upřela k domácí politické scéně. „Jsme v hluboké vnitropolitické krizi,“ myslí si Gabal, což zdůvodnil tím, že nemáme vládu opatřenou parlamentní většinou. Na rozdíl od Slovenska podle něj nejsme ve stadiu, kdy jsou lidé ve statisících v ulicích. To je prý zásadní rozdíl.  

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Přitlač!“ Legrace z Petra Fialy. Kvůli drahým potravinám

21:22 „Přitlač!“ Legrace z Petra Fialy. Kvůli drahým potravinám

Premiér Petr Fiala (ODS) je opět terčem „zájmu“ českého internetu. Důvodem je jeho vysvětlování jeho…