Izrael čeká po zabití Nasralláha odvetu. Připravuje také invazi do Libanonu

29.09.2024 7:55 | Monitoring

Po smrti vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha je Izrael ve stavu nejvyšší pohotovosti kvůli možným odvetným útokům. Izraelská armáda zároveň vyslala dvě brigády k severní hranici a připravuje se na možnou invazi do Libanonu. Íránský nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí vyzval k podpoře Libanonu a slíbil, že smrt Nasralláha nezůstane nepotrestána. Íránem podporovaní Hútíové z Jemenu prohlásili, že „džihádský duch“ Hizballáhu bude dále sílit.

Izrael čeká po zabití Nasralláha odvetu. Připravuje také invazi do Libanonu
Foto: archív Vaše Věc
Popisek: Netanjahu

Izrael v pátek provedl letecký nálet v Bejrútu, zaměřený na vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha, který byl zabit. Spolu s ním zahynul i Ali Karaki, velitel jižní fronty Hizballáhu. Nálet se uskutečnil během setkání vůdců Hizballáhu v jejich sídle v Dahíji.

Izraelská armáda zprávu o smrti Nesralláha oznámila v sobotu a potvrdila, že je ve stavu nejvyšší pohotovosti kvůli možným odvetným útokům. IDF zároveň uvedly, že se připravují na možnou pozemní invazi do Libanonu a vyslaly dvě brigády k severní hranici Izraele.

„Jsme připraveni na širší eskalaci? Ano,“ prohlásil mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) Nadav Shoshani na sobotním brífinku pro média. Zároveň připomněl, že Izrael je v onom širším konfliktu již téměř rok. Bojovníci Hamásu zaútočili na Izrael a zabili při tom okolo 1200 lidí. Hizballáh to eskaluje už rok. Írán za tím samozřejmě stojí, to není žádné tajemství. Podporuje Hamás, podporuje Hizballáh a další zmocněnce. V dubnu na nás dokonce přímo zaútočili,“ řekl Shoshani.

Anketa

Chcete, aby se prezident Pavel ucházel o druhé volební období?

4%
94%
hlasovalo: 36563 lidí
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu po útoku uvedl, že zabití Nasralláha bylo nezbytné pro dosažení izraelských cílů. „Nebyl to další terorista. Byl to ten terorista,“ řekl důrazně Netanjahu. A že zabití Nasralláha pomůže vrátit vysídlené Izraelce do jejich domovů na severu země a vytvoří tlak na Hamás, aby propustil izraelská rukojmí držená v Gaze. „V Íránu ani na Blízkém východě neexistuje místo, na které by nedosáhla dlouhá ruka Izraele. A dnes víte, jak moc je to pravda,“ varoval pak Írán před pokusy o útok.

Smrt vůdce a zakládajícího člena Hizballáhů vyvolala šok v celém Libanonu a na Blízkém východě, kde byl po více než tři desetiletí klíčovou politickou a vojenskou osobností. Libanonské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že při pátečním náletu bylo vedle Nasralláha a jeho spolupracovníků zabito dalších šest lidí a 91 osob bylo zraněno, uvedla agentura AP News.

V prohlášení Hizballáhu se uvádí, že Nasralláh „se připojil ke svým spolubojovníkům“. Skupina slíbila, že bude „pokračovat ve svaté válce proti nepříteli a na podporu Palestiny“.

Nejvyšší vůdce Íránu ajatolláh Alí Chameneí vyzval muslimy, aby „stáli při libanonském lidu a hrdém Hizballáhu všemi prostředky, které mají k dispozici“ a podpořili tak Libanon a Hizballáh. „O osudu tohoto regionu rozhodnou síly odporu v čele s Hizballáhem,“ řekl, a že „krev mučedníka nezůstane nepotrestána“. Vyhlásil pětidenní smutek, informoval zpravodajský server POLITICO.

Íránem podporovaní Hútíové z Jemenu prohlásili, že „odpor nebude zlomen“ a že „džihádistický duch“ Hizballáhu a jejich spojenců na dalších frontách bude sílit.

I v sobotu Izrael provedl další údery na cíle Hizballáhu. Při nich zemřelo nejméně 33 lidí a 195 jich bylo zraněno. Jeden z vládních ministrů Libanonu pro CNN uvedl, že v důsledku bojů v jižním Libanonu byl vysídlen 1 milion lidí.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 5 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

22:30 „Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

Bývalý prezident Miloš Zeman na sobotní oslavě svých 80. narozenin uvedl, že je kvůli „neschopné vlá…