Izrael připraven na přímý úder Íránu. Tomu hrozí USA

01.10.2024 18:20 | Monitoring

Izraelské jednotky vstoupily na území Libanonu. Izrael hlásí, že se jedná o přesně cílenou operaci, která má za cíl zlikvidovat jednotky a infrastrukturu teroristického hnutí Hilzballáh. Teroristé z Hizballáhu na Izrael útočí již od října loňského roku, kdy Izrael zaútočil po hrozivém teroristickém útoku s 1200 oběťmi na teroristické hnutí Hamás v pásmu Gazy. První izraelské rakety dopadly na předměstí hlavního libanonského města Bejrút.

Izrael připraven na přímý úder Íránu. Tomu hrozí USA
Foto: Repro YouTube @dailymail
Popisek: Íránský útok na Izrael

Očekává se, že v reakci na boje v Libanonu Írán zaútočí na Izrael balistickými střelami, které zasáhnou Izrael do dvanácti minut, nikoli drony nebo řízenými střelami, uvádí Reuters.

K hrozícímu konfliktu Íránu s Izraelem se vyjádřil pro Reuters i zdroj z Pentagonu. „USA aktivně podporují přípravy na obranu Izraele proti tomuto útoku. Přímý vojenský útok Íránu proti Izraeli bude mít pro Írán vážné následky.“ Mluvčí izraelské armády řekl, že Izrael zatím neidentifikoval leteckou hrozbu ze strany Íránu. Izraelské systémy vzdušné obrany jsou plně připraveny, řekl mluvčí.

OSN bije na poplach a snaží se vzniklý požár hasit. „V Libanonu se musíme za každou cenu vyhnout totální válce,“ uvedl mluvčí OSN Stephane Dujarric v prohlášení a dodal, že generální tajemník OSN Antonio Guterres v úterý hovořil s dočasným libanonským premiérem Najibem Mikatim a řekl mu, že OSN je připravena pomoci těm, kteří to potřebují. „Generální tajemník bude pokračovat ve svých rozhovorech a jeho zástupci na místě budou také pokračovat ve svém úsilí o deeskalaci situace,“ řekl Dujarric.

Po umlčení zbraní volá i Evropská unie. „EU znovu vyzývá k okamžitému příměří mezi Hizballáhem a Izraelem. Jakýkoli další vojenský zásah by situaci dramaticky zhoršil. Zbraně by nyní měly být umlčeny a hlas diplomacie by měl mluvit a být slyšen všemi,“ napsal s důrazem na síti X Josep Borrell, eurokomisař pro bezpečnostní politiku.

 

 

Přičemž hrozba Íránu je pro Izrael znepokojivá už delší dobu. Írán totiž vyvinul řadu balistických raket a bezpilotních letounů v programu, který už dlouho znepokojuje Západ. Rakety jsou důležitou součástí arzenálu, který má Teherán k dispozici, informuje Reuters.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský rozhoření konfliktu na Blízkém východě nekomentoval. 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Jak dlouho budete fungovat koalice SPOLU?

Nemyslíte, že kdybyste kandidovali sami jako ODS mohli byste být mnohem úspěšnější? Kuba kandidoval za ODS a uspěl mnohem lépe než ten váš slepenec. Já jsem ochoten volit ODS, ale ne topku a lidovce a určitě nejsem sám, vždyť jste oslabili nejen teď, ale i třeba v evropských volbách.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 12 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Ať jim to tady shnije.“ Zuřivá zákaznice v supermarketu. Mezitím na trhu jiná situace

21:57 „Ať jim to tady shnije.“ Zuřivá zákaznice v supermarketu. Mezitím na trhu jiná situace

Ceny zeleniny, ovoce, ale i potravin jsou jako na houpačce. Pokud nesledujete nejaktuálnější akce, m…