Izrael si připomíná temné výročí útoku Hamásu. A bombarduje Libanon

07.10.2024 8:40 | Monitoring

Izrael vede válku na více frontách. Před rokem byl nucen prožít bestiální útok teroristů z palestinského hnutí Hamás, při kterém zahynulo na 1200 lidí. Teroristy z palestinského hnutí posléze začalo podporovat libanonské teroristické hnutí Hizballáh. Izrael čelí oběma těmto organizacím. A připomíná si jména mrtvých.

Izrael si připomíná temné výročí útoku Hamásu. A bombarduje Libanon
Foto: Repro X
Popisek: Bombardování Bejrútu Izraelem

Je to rok. 7. října 2023 vtrhli do Izraele teroristé z palestinského hnutí Hamás a povraždili na 1200 lidí. Desítky dalších unesli. Server listu Jerusalem Post v den výročí masakru uveřejnil článek s titulkem Nechte je jít domů. A vypsal v něm jména všech pohřešovaných. Ať už jsou mrtví či živí měli by se vrátit domů. „Jsou to synové, dcery, matky, otcové a přátelé. … Každé jméno je skryto v srdci, které stále čeká na návrat domů.

Osudného 7. října 2023 byla zavražděna např. členka izraelského národního týmu gymnastek Karina Pritika. Bylo jí 23 let. „7. října byla zastřelena příslušníky Hamásu, když prosila o milost,“ píše se o této mladé ženě na sociální síti X.

válka v Izraeli

Seznam těch, které zavraždili teroristé z palestinského hnutí Hamás, je smutný a dlouhý.

„Zavražděna byla i Yahel Sharabi, 13letá židovská dívka, která měla celý život před sebou, byla 7. října brutálně zavražděna spolu s její rodinou. Jediným Yahelovým ‚hříchem‘ bylo být Židem. Nikdy nezapomeňte, proč je Izrael ve válce,“ připomínal další z uživatelů na sociálních sítích.

válka v Izraeli

Některé příběhy z války vedené Izraelem proti teroristům mají šťastnější konec. Ozbrojené síly Státu Izrael prý zachránily např. jezídskou mladou ženu, kterou zajali teroristé tzv. Islámského státu před deseti lety a udělali si z ní sexuální otrokyni. Tehdy jí mělo být pouhých 11 let.

„Tohle vám západní novináři neukážou,“ zaznělo k tomu na sociální síti.

Izrael na tento barbarský útok opověděl vpádem do Pásma Gazy, ale před pár dny se vedle palestinských teroristů vrhl i na teroristy z libanonského hnutí Hizballáh a otevřel druhou frontu na severu Izraele.

Mezitím izraelská armáda připravila výstavu zbraní, které IDF zabavila po příchodu do Pásma Gazy po 7. říjnu 2023.

„Od začátku války IDF zabavila přibližně 70 000 položek nepřátelského vybavení, včetně přibližně 1 250 protitankových střel a RPG, a také asi 4 500 výbušných zařízení,“ upozornila izraelská armáda na sociální síti X.

válka v Izraeli

Anketa

Obáváte se odklonu České republiky od jádra EU?

hlasovalo: 11235 lidí
Armáda také tvrdí, že během jednoho roku války bylo na Izrael odpáleno 26 tisíc raket. V Pásmu Gazy prý vojáci odstranili asi 17 tisíc teroristů a v Pásmu Gazy bylo nalezeno na 4700 tajných tunelů. Ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem uvedlo, že v Gaze bylo zabito přes 41 000 Palestinců. Na tato čísla upozornil server Times of Israel s upozorněním, že tvrzení Hamásu není možné nezávisle ověřit.

V bojích padlo 728 vojáků izraelské armády a dalších více než 4500 vojáků bylo zraněno.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 18 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Miliony Čechů to bolestně zasáhne. Ševčík odhalil předpis EU

10:48 Miliony Čechů to bolestně zasáhne. Ševčík odhalil předpis EU

Ekonomická rána pro miliony Čechů. Miroslav Ševčík se vyjádřil k možnému omezení prodeje plynových k…